Moslimfundamentalisten bestormen universiteit in Tunesië

Tunesische vrouwen registreren zich voor de verkiezingen van 23 oktober, waarbij religieuze spanningen een grote rol zullen spelen. Foto AFP / Fethi Belaid

Een groep van zo’n tweehonderd fundamentalistische moslims heeft gisteravond een universiteit in de Tunesische stad Sousse bestormd. De islamisten waren boos dat de universiteit een vrouw met een gezichtssluier niet had willen inschrijven.

Volgens een woordvoerder van de universiteit was “een groep religieuze extremisten” van plan “extreem geweld” te gebruiken tegen de secretaris-generaal van de universiteit. De islamisten droegen spandoeken met zich mee met teksten waarin het recht op het dragen van een gezichtssluier werd verdedigd. De universiteitswoordvoerder zei tegen het staatspersbureau dat het incident “een staat van terreur en paniek” onder studenten en docenten veroorzaakte. Veiligheidstroepen omringden na de bestorming de faculteit om nieuwe incidenten te voorkomen.

In reactie op de bestorming gingen in hoofdstad Tunis zo’n tweehonderd seculiere vrouwen de straat op om te demonstreren tegen religieus geweld. Het incident in Sousse, dat zo’n 150 kilometer ten zuiden van hoofdstad Tunis ligt, laat de toenemende religieuze spanningen in Tunesië zien, het land waar in januari de Arabische Lente begon met het gedwongen aftreden van president Ben Ali. Onder Ben Ali werd het seculiere karakter van Tunesië met alle mogelijke middelen beschermd en werden islamitische partijen en bewegingen hard bestreden. Nu zijn heerschappij voorbij is, winnen moslimfundamentalisten aan invloed en laten zij zich steeds vaker gelden.

Over precies twee weken worden in Tunesië voor het eerst verkiezingen gehouden. De verkiezingen van 23 oktober zijn geen presidents- of parlementsverkiezingen, maar verkiezingen waarin een vergadering wordt gekozen die de Grondwet van het land moet herschrijven. De verschillende partijen zijn het erover eens dat de vergadering een jaar lang blijft zitten. De verwachting is dat de moslimfundamentalistische partij Ennahda de meeste stemmen zal behalen.


Grotere kaart weergeven