Midden-Oosten Kwartet wil vredesproces herstarten

Een Israëlische tank, eind augustus gefotografeerd vlakbij de grens met Gaza. Foto Reuters / Baz Ratner

Een groep diplomaten van het Midden-Oosten Kwartet wil dat de vastgelopen vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen hervat worden.

Dat hebben afgevaardigden van het Kwartet - bestaande uit de Verenigde Staten, de Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland - laten weten, meldt persbureau AP. Zij vergaderden vandaag over een strategie om internationale druk te leggen op Israël en de Palestijnen. In 2008 belandden de gesprekken tussen de twee landen in een impasse. Volgens EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft het kwartet “vooruitgang” geboekt en zal het kwartet de komende dagen contact opnemen met Israël en de Palestijnse Autoriteit.

Israël wil onderhandelen maar bouwt door, Abbas wil eerst bouwstop voor onderhandelingen

Op 23 september diende de Palestijnse president Mahmoud Abbas bij de VN een aanvraag in voor een volledig lidmaatschap en erkenning van een Palestijnse staat om hiermee de impasse te doorbreken. Israël was sterk gekant tegen deze beslissing, omdat het van mening is dat een staat alleen door onderhandelingen bereikt kan worden.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet toen weten dat hij de onderhandelingen met zijn collega Abbas wil hervatten zonder voorwaarden vooraf. Abbas wil echter dat Israël een bouwstop afkondigt in het bezette Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever voordat het vredesproces hervat kan worden. Hij wees vorige maand dan ook een verzoek van het Kwartet om weer aan de onderhandelingstafel te gaan zitten met Israël.

Israël aan de andere kant keurde eind september de bouw van 1.100 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem goed, een beslissing die volgens het Kwartet “contraproductief” is voor het vredesproces.

    • Hans Klis