Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Merkel en Sarkozy eens over herkapitalisatie banken

De Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn tot een overeenstemming gekomen over het versterken van de wankele Europese banksector.

Tijdens de persconferentie, na een bijeenkomst van de leiders van de twee grootste economieën van de eurozone, spraken de twee leiders zich uit voor de herkapitalisering van banken, meldt persbureau AFP.

Op donderdag benadrukte de Europese Centrale Bank de noodzaak voor herkapitalisering om het omvallen van banken en daarmee het redden van deze banken door overheden te voorkomen.

Herkapitalisering houdt in dat banken gedwongen worden om financiering van buitenaf aan te nemen en vast te houden. Hierdoor creëren banken buffers om verliezen door risicovolle leningen aan Griekenland beter op te kunnen vangen.

Sarkozy en Merkel waren het eerder niet eens over de manier waarop de herkapitalisering plaats zou moeten vinden. Sarkozy vond dat zijn banken gesteund moesten worden met geld uit het Europese noodfonds, terwijl Merkel dit alleen als laatste redmiddel wil gebruiken.

In de gezamenlijke verklaring vanavond lieten de twee politieke leiders weten tot een overeenstemming te zijn gekomen en zullen voor de G20-top in november hun plannen voor herkapitalisering presenteren. Op dit moment wilden de twee niet ingaan op de overeengekomen details van deze plannen.

Merkel liet tegenover de verzamelde pers wel weten dat Duitsland en Frankrijk “dezelfde voorwaarden” stellen voor herkapitalisering en dat de twee landen nu gaan onderzoeken of deze toepasbaar zijn bij hun financiële instellingen. De staatsvrouw liet ook weten dat Duitsland en Frankrijk voor “belangrijke veranderingen” zijn van EU-verdragen en “vastbesloten” zijn om “alles te doen” om de banken te laten herkapitaliseren en zo de kwakkelende economie in Europa te ondersteunen.

Het doel, voegde Merkel daaraan toe, is ook om “een nauwere samenwerking te bevorderen tussen de eurolanden” om overschrijdingen in de begrotingen te voorkomen. Sarkozy benadrukte dat Parijs en Berlijn een “grote verantwoordelijkheid” hebben in het oplossen van de schuldencrisis in de eurozone.

Sarkozy en Merkel spraken vanmiddag in Berlijn ruim een uur over de schuldencrisis en zullen verder praten tijdens een werkdiner later vandaag.