’1,5 miljoen Fransen naar stembus voor socialistische kandidaat’

Ruim anderhalf miljoen Fransen zijn vandaag naar de stembus gegaan om hun voorkeur uit te spreken voor de toekomstige presidentskandidaat van de Socialistische Partij, de belangrijkste oppositiepartij in Frankrijk.

Dat is de schatting van de SP bij het sluiten van de stemhokjes om 19.00 uur, meldt persbureau AFP. Bij de voorlopige telling rond 20.20 uur leidt de oud-partijleider en favoriet François Hollande met veertig procent van de stemmen en komt daarachter de huidige partijvoorzitter Martine Aubry met dertig procent.

Als geen van de kandidaten een absolute meerderheid behaalt dan zal er op 16 oktober een tweede ronde plaatsvinden. Het lijkt er vooralsnog op dat de strijd vooral tussen Hollande en Aubry zal zijn.

Volg de ontwikkelingen van de verkiezing op het liveblog van Le Monde.

Onze correspondent Dirk Vandenberghe schreef vrijdag in NRC Handelsblad dat Hollande, die gezien wordt als de gedoodverfde winnaar, lange tijd een outsider was:

“François Hollande (56) was lange tijd een outsider, want voor de meeste Fransen was Dominique Strauss-Kahn de gedoodverfde winnaar van les primaires citoyennes, zoals de linkse voorverkiezing officieel heet. Nadat DSK halverwege mei zichzelf uitschakelde in een hotelkamer in New York, klom Hollande in de peilingen. [...] Hollande is inderdaad erg gefocust op de presidentsverkiezingen. Al ruim twee jaar reist hij het land door, van PS-afdeling naar politiekantoor, van banlieue naar platteland. Niet alleen om met partijgenoten te praten, maar ook om te horen wat er leeft onder de bevolking, onder arbeiders, boeren, maar ook verzekeraars en computerwizards. De afgelopen maanden begonnen zijn dagen om half zes en eindigden ze om middernacht, met zeker twee werkbezoeken per dag. Presidentsverkiezingen zijn topsport, en Hollande is zich degelijk aan het voorbereiden.”

    • Hans Klis