Lekke gemeentewebsites nog tot zeker morgen uit de lucht

Vijftig gemeentewebsites die niet goed beveiligd bleken te zijn blijven zeker tot morgen op zwart staan. Dat meldde de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vanochtend.

“De gemeenten zijn nog volop bezig met analyses en daarbij is het weekend”, zei een woordvoerder van de VNG tegen persbureau Novum.

De weblogs Geenstijl en Webwereld meldden gisteren dat interne documenten doodeenvoudig kunnen worden bekeken of aangepast. Ook bleken hackers gemakkelijk bij gegevens te kunnen komen van mensen die zijn ingelogd met DigiD. Ook de persoonsgegevens van medewerkers van gemeente en politie waren niet veilig.

De sites zijn daarom offline gehaald totdat de lekken zijn gedicht. Webwereld heeft aangekondigd in het kader van ‘Lektober’ deze maand iedere dag een lek te presenteren. Zo wil de site de aandacht vestigen op de slechte beveiliging van gevoelige informatie.

    • Pim van den Dool