Kabinet Israël stemt in met sociaal-economische hervormingen

Afgelopen zaterdag gingen bijna een kwart miljoen Israëliërs de straat op om te demonstreren tegen het sociaal-maatschappelijke beleid van de regering van premier Benjamin Netanyahu . Foto Reuters / Nir Elias
Afgelopen zaterdag gingen bijna een kwart miljoen Israëliërs de straat op om te demonstreren tegen het sociaal-maatschappelijke beleid van de regering van premier Benjamin Netanyahu . Foto Reuters / Nir Elias Begin augustus gingen bijna een kwart miljoen Israëliërs de straat op om te demonstreren tegen het sociaal-maatschappelijke beleid van de regering van premier Benjamin Netanyahu . Foto Reuters / Nir Elias

Het Israëlische kabinet heeft vanmiddag ingestemd met de aanbevelingen van het Trajtenberg-comité. Deze werd ingesteld om onderzoek te doen naar sociaal-economische hervormingen om de sociale onrust in het land te beteugelen.

Deze zomer gingen honderdduizenden Israëliërs de straten op in het land om hun onvrede te uiten over de hoge kosten van levensonderhoud en de hoge huizenprijzen. Het waren de grootste sociaal-economische protesten in de geschiedenis van Israël. De demonstranten eisten onder meer betaalbare woningen, lagere belastingen, gratis kinderopvang en andere sociale hervormingen.

Op 7 augustus stelde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het Trajtenberg-comité aan. Vandaag stemde zijn kabinet met een grote meerderheid in met de aanbevelingen; 21 ministers stemden voor en acht stemden tegen, meldt de Israëlische krant Ha’aretz.

Het gaat om een sociaal-economisch plan ter waarde van miljarden euro’s om gratis onderwijs te stimuleren voor jonge kinderen, het creëren van aftrekposten voor ouders, huizenprijzen verlagen en snijden in Defensie.