‘Gaddafi’s geboorteplaats bijna geheel in handen regering’

Libische regeringstroepen bij de universiteit van Sirte die ze vanochtend hebben ingenomen. Foto Reuters / Saad Shalash

De strijders van de Libische overgangsregering hebben Gaddafi’s geboorteplaats Sirte bijna in z’n geheel veroverd. Ze wachten naar eigen zeggen nog met het innemen van het centrale plein om burgers de mogelijkheid te geven om te vluchten.

Gisteren was al duidelijk dat de strijd om Sirte, die de laatste weken in alle hevigheid woedt, in de eindfase was beland. Vanochtend konden de voormalige rebellen nieuwe successen melden die door journalisten van persbureau AFP in Sirte zijn bevestigd. Zo namen de troepen van de Libische regering de universiteit van de stad en een belangrijk deel van de wijk met overheidsgebouwen in. Volgens een woordvoerder van de regeringstroepen is het “een kwestie van uren” voordat heel Sirte ingenomen is.

‘Regeringstroepen willen burgers mogelijkheid geven te vluchten’

De Libische regeringstroepen zeggen dat zij het centrale plein van Gaddafi’s geboorteplaats nog niet te hebben ingenomen omdat zij burgers de mogelijkheid willen geven om de aanstaande gevechten tussen de regeringstroepen en Gaddafi’s laatste aanhangers te ontvluchten. Op andere plekken in de stad vierden de Libische regeringstroepen volgens een journalist van het AFP het veroveren van delen van Sirte. Portretten van Gaddafi en de groene vlaggen van het oude regime zouden massaal zijn verwijderd.

Sirte is een strategisch belangrijke plaats omdat het de laatste grootste stad is die nog in handen was van troepen en aanhangers van de verdreven kolonel Gaddafi. Het lijkt echter niet waarschijnlijk dat Gaddafi zelf zich er schulhoudt. Waar de ex-dictator zich wel ophoudt is onduidelijk.


Grotere kaart weergeven