Franse socialisten naar stembus om presidentskandidaat te kiezen

François Hollande is de favoriet voor de nominatie van de Parti Socialiste. Foto Reuters / Vincent Kessler

In Frankrijk vindt vandaag de eerste ronde van de verkiezing van de presidentskandidaat van de Socialistische Partij plaats. De favoriet voor de nominatie is voormalig partijleider François Hollande.

De Franse presidentsverkiezingen vinden volgend jaar april en mei plaats. De socialisten hebben in 2012 goede papieren, want huidig president Sarkozy is in de peilingen zeer impopulair. Na de eerste voorronde van vandaag gaan, als geen enkele socialistische kandidaat vijftig procent of meer haalt, twee kandidaten door naar de tweede ronde van volgende week zondag.

De voorverkiezingen bij de Parti Socialiste staan open voor álle Fransen die bij de presidentsverkiezingen volgend jaar stemgerechtigd zijn, een primeur voor de Franse politiek. Iedereen die een charter ter ondersteuning van links ondertekent mag stemmen. De partij vraagt één euro als bijdrage in de organisatiekosten. Er zijn 5,6 miljoen stembiljetten gedrukt, vanaf een miljoen deelnemers beschouwt de partij de voorverkiezingen als geslaagd.

Hollande favoriet nu Strauss-Kahn niet in de race is

Naast oud-partijleider François Hollande doen nog vijf andere kandidaten mee, waaronder huidig partijvoorzitter Martine Aubry en oud-presidentskandidaat Segolène Royal. Hollande is dus de favoriet vandaag. Onze correspondent Dirk Vandenberghe schreef vrijdag in NRC Handelsblad dat hij lange tijd een outsider was:

“François Hollande (56) was lange tijd een outsider, want voor de meeste Fransen was Dominique Strauss-Kahn de gedoodverfde winnaar van les primaires citoyennes, zoals de linkse voorverkiezing officieel heet. Nadat DSK halverwege mei zichzelf uitschakelde in een hotelkamer in New York, klom Hollande in de peilingen. [...] Hollande is inderdaad erg gefocust op de presidentsverkiezingen. Al ruim twee jaar reist hij het land door, van PS-afdeling naar politiekantoor, van banlieue naar platteland. Niet alleen om met partijgenoten te praten, maar ook om te horen wat er leeft onder de bevolking, onder arbeiders, boeren, maar ook verzekeraars en computerwizards. De afgelopen maanden begonnen zijn dagen om half zes en eindigden ze om middernacht, met zeker twee werkbezoeken per dag. Presidentsverkiezingen zijn topsport, en Hollande is zich degelijk aan het voorbereiden.”