Frankrijk, België en Luxemburg sluiten akkoord over redding Dexia

De Franse premier Fillon (tweede van links), de Belgische minister van Financiën Reynders en de Belgische premier Leterme na afloop van het overleg over Dexia. Foto AFP via Belga / Bruno Fahy

De regeringen van Frankrijk, België en Luxemburg zijn vanmiddag tot overeenstemming gekomen over een reddingsplan voor Dexia. Dat heeft de Belgische premier Leterme vanmiddag bekend gemaakt, meldt persbureau Reuters.

In een verklaring van Leterme staat dat de drie regeringen met de bereikte overeenstemming hebben laten zien dat ze gecommitteerd zijn aan het vinden van een oplossing die de toekomst van Dexia veiligstelt. De gevonden oplossing wordt vanmiddag nog voorgelegd aan de directie van Dexia. Hoe het akkoord er precies uit is komen te zien staat niet in de verklaring.

Gisteravond gaf het Belgische kabinet formeel groen licht voor onderhandelingen met Frankrijk over de redding van Dexia. Een Belgisch team had al voorwerk gedaan met Franse experts. Vandaag gingen de onderhandelingen verder met de Franse premier François Fillion en een delegatie uit Luxemburg. De partijen zijn het vermoedelijk eens geworden over hoe de lasten van de bank onder elkaar worden verdeeld, tegen welke voorwaarden de Fransen een deel van de bank afsplitsen en tegen welke voorwaarden de Belgen de Belgische tak nationaliseren.

De situatie rond Dexia, dat in grote liquiditeitsproblemen is gekomen vanwege het bezit van grote hoeveelheden waardeloos Grieks schuldenpapier, staat zeer waarschijnlijk ook op de agenda van het overleg dat Merkel en Sarkozy vanmiddag in Berlijn voeren. De twee Europese regeringsleiders zoeken elkaar op om hun fundamentele meningsverschillen over het oplossen van de eurocrisis te bespreken. Vooral over de herkapitalisatie van de Europese banken verschillen de regeringsleiders van mening.