‘Dood Syrische oppositieleider zorgt voor meer protesten’

: 2011-10-08T174224Z_01_SIN802_RTRMDNP_3_SYRIA.JPG Caption: REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE CONTENTS OF THIS STILL IMAGE FROM A VIDEO OBTAINED FROM A SOCIAL MEDIA WEBSITE. An injured man is being carried away as Syrian security forces opened fire to disperse protests against President Bashar al-Assad after Friday prayers in Homs October 7, 2011. Syrian forces killed at least eight people when they opened fire to disperse protests against President al-Assad on Friday in Damascus and Homs, activists said, as Russia's president urged him to undertake reforms or step down. REUTERS/Social Media via Reuters TV (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS IPTC Date: 17:42 08/10/11 Arrival Date: 19:42 08/10/11
: 2011-10-08T174224Z_01_SIN802_RTRMDNP_3_SYRIA.JPG Caption: REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE CONTENTS OF THIS STILL IMAGE FROM A VIDEO OBTAINED FROM A SOCIAL MEDIA WEBSITE. An injured man is being carried away as Syrian security forces opened fire to disperse protests against President Bashar al-Assad after Friday prayers in Homs October 7, 2011. Syrian forces killed at least eight people when they opened fire to disperse protests against President al-Assad on Friday in Damascus and Homs, activists said, as Russia's president urged him to undertake reforms or step down. REUTERS/Social Media via Reuters TV (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS IPTC Date: 17:42 08/10/11 Arrival Date: 19:42 08/10/11 Een gewonde man wordt weggedragen nadat Syrische veiligheidstroepen vrijdag het vuur openden op betogers in de stad Homs. Foto Reuters / YouTube

De dood van de Koerdische oppositieleider Mashaal Tammo zorgt ervoor dat nog meer Koerden zich zullen keren tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Dat heeft de zoon van Tammo, Faris Tammo, vanuit de Iraakse stad Irbil laten weten aan persbureau AP. Zijn vader werd vrijdag in zijn appartement in Qamishli door gemaskerde en gewapende mannen gedood. Tammo was een van de meest vooraanstaande oppositiefiguren in Syrië en een gerespecteerde en populaire Koerdische oppositieleider.

Zijn zoon zei vanmiddag dat hij alle Koerden in Syrië oproept om actief deel te nemen aan de demonstraties tegen Assad die nu al zeven maanden duren.

Volgens Midden-Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad is het onduidelijk hoe de Koerden in Syrië nu zullen bijdragen aan de opstand tegen Assad. Roelants:

“De Koerdische bevolking in Syrië is een vrij kleine minderheid die wordt onderdrukt. Zo waren zij tot voor kort staatloos in het land, want ze kregen geen paspoort. Om de Koerdische bevolking koest te houden gaf Assad hen eerder dit jaar wel opeens paspoorten. Hij probeerde hiermee rust in het land te kopen, dat is maar deels gelukt. Of de dood van Tammo tot meer onrust zal leiden is onduidelijk. De Koerden hebben in Syrië veertien politieke partijen. Tammo, die ook aangesloten was bij de Syrische Nationale Raad, was een leider van een van die partijen. Of zijn dood zorgt voor verhevigde protesten is daarom niet te zeggen, de Koerden in Syrië zijn erg verdeeld.”

Gisteren gingen volgens activisten zeker tienduizenden mensen de straat op om zich te voegen bij de begrafenisstoet van Tammo. Veiligheidstroepen zouden hardhandig hebben opgetreden om de menigte uiteen te drijven. Op YouTube staan schokkende beelden van gewonde betogers.

Vijftien procent van de Syrische bevolking (23 miljoen) is Koerdisch en klagen al jaren dat zij achtergesteld worden in het land. Volgens de Verenigde Naties zijn tijdens de opstand in Syrië al zeker 2.900 mensen om het leven gekomen.

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld