‘Drie doden en twintig gewonden bij sektarische rellen in Kairo’

Caption: Egyptian Copts, hold Christian crosses, chant slogans as they demonstrate against the sectarian violence, in downtown Cairo, Egypt Tuesday, Oct. 4, 2011. (AP Photo/Khalil Hamra)
Caption: Egyptian Copts, hold Christian crosses, chant slogans as they demonstrate against the sectarian violence, in downtown Cairo, Egypt Tuesday, Oct. 4, 2011. (AP Photo/Khalil Hamra) Dinsdag gingen Koptische christenen ook al de straat op in Kairo om te protesteren tegen sektarisch geweld. Foto AP / Khalil Hamra

Bij rellen in Kairo zijn drie soldaten doodgeschoten door Koptische christenen. De rellen ontstonden bij een demonstratie tegen een sektarische aanval op een Koptische kerk vorige week.

Dat melden Egyptische media. Volgens een ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn minstens twintig soldaten gewond geraakt bij de onlusten, meldt persbureau AP.

Een groot aantal militaire voertuigen zou in brand zijn gestoken in de Egyptische hoofdstad en grote zwarte rookwolken zouden te zien zijn boven de Nijl. Het geweld laaide op toen demonstranten tijdens een protestmars bij het hoofdkantoor van de staatstelevisie met stenen begonnen te gooien naar de oproerpolitie en militairen.

Vorige week vrijdag ging de Mar Girgis kerk in Edfu in vlammen op. Er wordt vermoed dat moslimextremisten achter deze daad zitten. Kopten protesteren daarom al sinds een week tegen sektarisch geweld. Afgelopen dinsdag kwam het ook al tot een confrontatie tussen demonstrerende christenen en politie in Kairo. Dit zijn daar vermoedelijk beelden van:

http://youtu.be/S7eJqZABra0

In het overwegend islamitische Egypte leidden spanningen tussen moslims en christenen in het verleden al regelmatig tot geweldsuitbarstingen, vertelt buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad. En dat is niet opgehouden, ondanks verzoenende woorden na de revolutie is de status quo onveranderd gebleven. Roelants:

“Het geweld tussen christenen en moslims in Egypte is na de revolutie in februari niet opgehouden. Toen spraken de demonstranten en de militaire raad nog verzoenend over de relatie tussen de twee groepen, maar de oude omstandigheden in het land zijn teruggekeerd. Het sektarische geweld is vooral afkomstig uit de lagere lagen van de bevolking, niet de middenklasse die demonstreerden tegen de voormalige president Hosni Mubarak.”

Op 1 januari kwamen bij een aanslag op een Koptische kerk in Alexandrië 21 mensen om het leven. Dit leidde tot grote onrust in de stad toen honderden christenen de straat op gingen, een moskee aanvielen en slaags raakten met politieagenten en moslims.