Cohen: interview Ploumen was dieptepunt tot nu toe

Foto NRC / Roel Rozenburg

Het kritische interview van voorzitter Ploumen beschouwt Job Cohen als zijn “dieptepunt tot nu toe” als partijleider. Dat zei hij vanmiddag in het tv-programma Buitenhof.

Ploumen verweet Cohen afgelopen dinsdag in een interview met de Volkskrant als PvdA-leider te weinig zichtbaar te zijn. Cohen zei in Buitenhof “niet blij” te zijn geweest met de publicatie van het interview. Wel denkt hij “behoorlijk” met Ploumen te kunnen samenwerken tot zij in januari 2012 aftreedt. “Het belang van de partij staat voor mij voorop”, aldus Cohen.

Cohen: ik ga graag tegen de stroom in

Cohen ging bij Buitenhof in op de kritiek dat hij zich luider en scherper moet manifesteren in politiek Den Haag en zei dat hij “niet anders ga doen dan ik ben”. De PvdA-leider zei niet mee te willen doen aan de vergroving van het taalgebruik in de Kamer.

Op inhoudelijk gebied zegt Cohen te willen vernieuwen door meer te nadruk te leggen op de sociaal-democratische beginselen van de PvdA. Hij zei dat de bestaanszekerheid van veel mensen door de economische crisis weer in gevaar is gekomen en vindt het “enorm belangrijk” om op dat sociale element te blijven wijzen.

Positie Cohen sinds publicatie interview ter discussie

Sinds de publicatie van het interview met Ploumen dinsdag staat het partijleiderschap van Cohen volop ter discussie. De PvdA-leider zelf zei in een eerste reactie met de kritiek aan de slag te gaan, maar stelde eveneens dat zijn positie niet ter discussie staat. In reactie op de discussie over Cohen breidde de PvdA-fractie het team rond hun fractievoorzitter uit, meldde NRC Handelsblad woensdag.