‘Belgisch kabinet geeft groen licht voor overname Dexia’

De Belgische minister van Financiën Reynders (links) en premier Leterme gisteravond na afloop van het kabinetsberaad. Foto Reuters / Francois Lenoir

Het kernkabinet van België heeft gisteravond groen licht gegeven voor onderhandelingen met Frankrijk om de noodlijdende Frans-Belgische bank Dexia te redden. Belgische media verwachten dat pas morgenochtend een akkoord wordt bereikt.

Na een bijeenkomst zeiden de Belgische premier Yves Leterme en de Belgische minister van financiën Didier Reynders dat de doelstellingen niet zijn veranderd, meldt persbureau Novum. Daarmee lijkt het er volgens De Standaard op dat de Belgische bankpoot wordt genationaliseerd.

Een Belgisch team heeft al voorwerk gedaan met Franse experts. Vandaag gaan de onderhandelingen verder met de Franse premier François Fillion en een delegatie uit Luxemburg. De partijen moeten het eens zien te worden hoe de lasten van de bank onder elkaar worden verdeeld, tegen welke voorwaarden de Fransen een deel van de bank afsplitsen en tegen welke voorwaarden de Belgen de Belgische tak nationaliseren.

Ondertussen hebben de gewesten, een soort deelstaten, ook een verlanglijstje. De gewesten hebben een belang van vijf procent in Dexia NV en willen onder meer dat er ruimte komt voor een aandelenruil.

Rabobank ontkent geïnteresseerd te zijn in overnemen Dexia

Rabobank ontkende gisteravond interesse te hebben in het overnemen van Dexia. De bank spreekt van een “gerucht”. Andere namen van overnamekandidaten die circuleren zijn Deutsche Bank, het Franse Crédit Mutuel en het Spaanse BBVA.

De tijd zou in het voordeel van de Fransen spelen omdat zij geen bank hebben die leeg bloedt. Kredietbeoordelaar Moody’s dreigt ondertussen de kredietwaardigheid van België te verlagen. Door een redding van de bank zouden de overheidsfinanciën verder onder druk komen te staan, vindt Moody’s.

    • Pim van den Dool