‘België staat voor 54 miljard garant voor Dexia’

Caption: A man walks past the closed entrance of the Belgian-French financial services group Dexia's headquarters in Brussels October 9, 2011. France, Belgium and Luxembourg agreed to a rescue plan for Dexia SA on Sunday ahead of a planned board meeting expected to decide on a break-up of the first lender to fall victim to the euro zone crisis. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: BUSINESS POLITICS)
Caption: A man walks past the closed entrance of the Belgian-French financial services group Dexia's headquarters in Brussels October 9, 2011. France, Belgium and Luxembourg agreed to a rescue plan for Dexia SA on Sunday ahead of a planned board meeting expected to decide on a break-up of the first lender to fall victim to the euro zone crisis. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: BUSINESS POLITICS) Een man loopt langs een filiaal van Dexia in Brussel. Foto Reuters / Francois Lenoir

De Belgische regering staat garant voor 54 miljard euro aan schuldenpapieren van de Belgisch-Franse bankverzekeraar Dexia. Frankrijk en Luxemburg staan respectievelijk voor 33 en drie miljard garant.

Dat zijn de drie landen vanmiddag overeengekomen, meldt De Standaard. De cijfers zijn nog niet officieel bevestigd. De garanties van de drie landen worden geleverd aan de schuldeisers van Dexia als de bank na splitsing niet kan voldoen aan zijn betalingsverplichtingen.

België nationaliseert deel Dexia voor vier miljard

Volgens de Belgische krant Le Soir legt Brussel vier miljard euro neer voor de Belgische tak van Dexia, hiermee wordt de regering de enige aandeelhouder in de hiermee genationaliseerde bankverzekeraar.

Dexia raakte begin deze maand in de problemen na een slecht rapport van kredietbeoordelaar Moody’s. De bank heeft namelijk een bedrag van bijna 21 miljard euro uitstaan aan staatsobligaties van Griekenland en andere probleemlanden. Hierdoor ontstond grote twijfel bij beleggers over de liquiditeitspositie van de bank, waardoor het voor Dexia steeds moeilijker wordt om bij andere Europese banken te lenen.