Activisten bestormen Syrische ambassade in Berlijn

Een groep activisten demonstreerde gisteravond laat ook al bij de Syrische ambassade in Berlijn. Foto AFP / Jörg Carstensen

Een groep van ongeveer dertig activisten heeft vanochtend de Syrische ambassade in Berlijn bestormd. De betogers slaagden erin de ambassade binnen te dringen en hebben vernielingen aangericht.

De groep betogers haalden gisteravond al de Syrische vlag bij de ambassade naar beneden, zei een woordvoerder van de Berlijnse politie vanochtend tegen persbureau AP. Na het binnendringen van de ambassade vanochtend werd door de boze demonstranten schade aangericht aan schilderijen en het meubilair. De ambassadeur en het personeel bleven volgens de politie ongedeerd. Niemand werd gearresteerd.

Zeven arrestaties in Londen na beklimmen Syrische ambassade

Gisteren arresteerde de politie in Londen zeven betogers die op het dak van de Syrische ambassade waren geklommen en met een Koerdische vlag stonden te zwaaien. Syriërs in Londen, Berlijn en over de hele wereld zijn woedend over de dood van de Koerdische oppositieleider Mashaal Tammo. Hij werd vrijdag gedood door gemaskerde en gewapende lieden die zijn appartement in de noord-Syrische stad Qamishli waren binnengedrongen.

In Syrië zelf woonden gisteren ongeveer 50.000 mensen de begrafenis van Tammo in Qamishli bij. Bij gevechten tussen activisten en veiligheidstroepen voorafgaand aan de begrafenis kwamen zeker twee mensen om het leven. Volgens de Verenigde Naties heeft de bloedige repressie door het Syrische bewind van president Bashar al-Assad inmiddels aan bijna drieduizend mensen het leven gekost.

    • Pim van den Dool