werkpak

‘Koop je iets op reis, heb je meteen een mooie herinnering’

Renny Ramakers (1946), mede-oprichter en directeur van Droog Design, curator en kunstcriticus

„Of ik nou een een opening heb, op kantoor zit, of naar een feest ga, ik heb nergens een speciale outfit voor. Ik trek aan wat ik in m’n kast zie hangen. In deze kleding heb ik bijvoorbeeld net een lezing gegeven in China. Het bloesje heb ik daar gekocht, bij een lokale ontwerper. Als ik op reis ben vind ik het leuk om een middagje te winkelen, hier in Nederland vind ik er niks aan. Een van mijn favoriete ontwerpers is Issey Miyake, van hem heb ik veel kleren. Niet iets met zijn overbekende geplooide stof, maar ontwerpen van jonge ontwerpers die voor hem werken. Die kun je hier in Nederland niet kopen, dus daarvoor moet ik wel naar Londen of New York. En als je tijdens een reis iets koopt, heb je gelijk een mooie herinnering bij dat kledingstuk.”

„Ik reis veel voor mijn werk, en dan neem ik altijd te veel kleren mee. Ik ben als de dood dat ik ergens op mors, of dat het kapot gaat. Het lijkt me verschrikkelijk om ergens met een vuil shirt een lezing te geven.”

„Deze jeans is van Prada, aan de achterkant zit een heel mooi naadje en hij is met puur indigo geverfd. De laarsjes zijn van Bless, twee ontwerpsters uit Berlijn en Parijs. We verkopen ze ook in de winkel. Ik heb ze tweeënhalf jaar geleden gekocht, ik geloof dat ze een paar honderd euro kostten. Schoenen vind ik belangrijk, je kunt er het totaalplaatje mee afmaken. Het is toevallig dat deze van Bless zijn, want meestal draag ik schoenen van Comme des Garçons.

„Het bloesje uit China kostte omgerekend ongeveer honderd euro. Dat vind ik goedkoop, want het is van heel mooie kwaliteit. Met kleding die wat duurder is, heb ik helemaal geen probleem. Ik draag een kledingstuk tot het op is, en dat duurt eerder vijftien jaar dan tien. Het hoeven niet per se klassieke ontwerpen te zijn, het mag best eigentijds zijn. Want als iets goed ontworpen is, kan het prima vijftien jaar mee.”