Wat is er zoal te zien op het Architectuur Film Festival Rotterdam?

Think Big/Act Small is het thema van het tweejaarlijkse Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR). Zin in een cultklassieker of een kritische docu? Bekijk hier wat previews.

Onze kunstredacteur Tracy Metz over het AFFR:

Dit jaar zijn er meer dan honderd films, variërend van spectaculaire egodocumenten (de Europese première van een film over de Amerikaanse architect/zakenman/financier John Portman) tot kritische documentaires (de openingsfilm Ekümenopolis over de chaotische groei van Istanbul) en cultklassiekers als het onvergetelijke THEMROC (1973) waarin geen woord wordt gesproken en waarin de losgeslagen Michel Piccoli langzaam een politieman aan het spit roostert in de ruïnes van zijn woonkamer.

De organisatie over het festival en het programma:

Financiële crises en complexe maatschappelijke vraagstukken dagen architecten meer en meer uit. Traditionele oplossingen voldoen niet meer. Het AFFR signaleert een zoekende, optimistische beweging, die een tegenwicht kan bieden tegen een huidige trend van onverschilligheid en cultuurpessimisme. Een aantal films laat zien dat kleine, persoonlijke initiatieven tot grote gevolgen kunnen leiden. In New Urban Cowboy tovert kunstenaar Michael E. Arth, eigenhandig een achterstandsbuurt in Florida om tot een aangename woonwijk. In Lo Speccio bouwt de burgemeester van het Italiaanse Viganella een enorme spiegel op een berg om eindelijk eens zon te hebben in zijn dorp. In de horrorkomedie Homebodies zien we een groep bejaarden in Cincinnati, die zich op een nogal extreme manier verzet tegen de sloop van hun flat.

Het Architectuur Film Festival Rotterdam, 6 t/m 9 okt. In Groningen is vandaag en morgen een parallelprogramma. Meer info op affr.nl

    • Marije Willems