VS laten spion Cuba vrij

De veroordeelde Cubaanse spion René González is gisteren vrijgelaten uit een gevangenis in de Amerikaanse staat Florida. De 55-jarige Gonzále, die 13 van de 15 jaar cel waartoe hij was veroordeeld heeft uitgezeten, werd begroet door zijn dochters, zijn broer en zijn vader.

Gonzalez behoort tot een groep Cubaanse spionnen die bekend staat als de Cuban Five. Zij kregen in 2001 lange celstraffen opgelegd, omdat ze geprobeerd zouden hebben binnen te dringen op een Amerikaanse militaire basis. Ook zouden ze Cubaanse bannelingen in Florida en politici die tegen Fidel Castro waren, bespioneerd hebben.

De Cubaanse regering heeft altijd volgehouden dat de mannen in de Verenigde Staten waren om aanvallen tegen Cuba door Cubaanse dissidenten te voorkomen.

González is de eerste van de Cuban Five die zijn straf heeft uitgezeten. Hij is vervroegd vrijgelaten vanwege goed gedrag en omdat hij voor en tijdens de rechtszaak al vastzat. Hij heeft nu een proeftijd van drie jaar, die hij in de Verenigde Staten onder toezicht moet doorbrengen. Daarna kan hij terug naar Cuba, waar hij wordt gezien als een held. Cuba heeft herhaaldelijk geëist dat González onmiddellijk naar zijn vaderland mag terugkeren. (AP)