Vrouwen die rond hun 25ste eerste kind krijgen, 'bewijzen': mens evolueert nog

‘Er wordt vaak beweerd dat mensen niet meer evolueren, doordat culturele en technische vooruitgang de natuurlijke selectie hebben uitgeschakeld.’ Dat is de eerste zin van het artikel dat afgelopen maandag verscheen in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), zonder literatuurverwijzing.

De Canadese auteurs weerleggen die eerste zin met het grafiekje hier rechts. Het toont de leeftijd waarop acht generaties vrouwen hun eerste kind kregen, tussen 1800 en 1939, op het eilandje Ile aux Coudres (Schiermonnikooggroot, stroomafwaarts van Quebec in St Lawrence River). Daar vestigden zich tussen 1720 en 1773 dertig families. Rond 1950 leefden er 1600 mensen.

Eerder kinderen krijgen is natuurlijke selectie, dus, ziedaar, menselijke micro-evolutie, schrijven en concluderen de Canadese en Britse (evolutie)biologen, want de leeftijd waarop de toen tamelijk geïsoleerd levende vrouwen hun eerste kind kregen daalt duidelijk. Geen enkel veranderd gen gemeten. Culturele en omgevingsfactoren (honger, geloof, erfrecht, opvolgingskwesties) worden luchtig weggeredeneerd. Wel wijzen de onderzoekers erop dat het tijdstip van eerste menstruatie erfelijk is, maar dat ligt ruim tien jaar eerder dan de leeftijd waarop de Coudres-vrouwen hun eersteling baren.

Natuurlijk, het is moeilijk om natuurlijke selectie aan te tonen, maar wie gelooft er nou echt dat de mens niet meer evolueert?

Wim Köhler