Vanavond: heldere hemel en vallende sterren

Een hemel vol vallende sterren. Afbeelding NASA

Vanavond gaat de aarde door de zogeheten Draconidenzwerm, waardoor veel meteoren in de dampkring terecht komen. De sterrenregen die dit oplevert zal vanavond op veel plekken in het land goed te zien zijn. Op veel plekken worden felle opklaringen met een kraakheldere lucht verwacht, zegt een woordvoerder van Weeronline.

Normaal levert de Draconidenzwerm niet heel veel vallende sterren op, maar dit keer beweegt de aarde door een stofwolk met grote dichtheid. Sterrenkundigen verwachten dat rond 22.00 uur de meeste vallende sterren te zien zijn. Naar verwachting vallen er dan tussen de een en tien sterren per minuut.

Sterrenspotters in het midden en oosten van het land, hebben het meeste geluk. Daar is het minst kans op wolkenvelden. De maan gooit mogelijk wel roet in het eten. Door het licht van de maan zijn de sterren waarschijnlijk minder goed te zien.

Bekijk ook dit filmpje van de NASA waarin wordt uitgelegd wat de Draconidenzwerm is.