Van zuurkool, spruitjes of sla ga ik acuut over m'n nek

Kinderen eten nóg ongezonder dan volwassenen. Dat is al jaren zo. Op de Albert Plesmanschool moeten de leerlingen chips thuislaten en krijgen ze een peer of tomaat.

07-10-2011, Rotterdam. Selin Kosar. Foto Bas Czerwinski

Sem Huijts (9) vindt spruitjes lekker. Klasgenoten kijken ongelovig. „Getvèèèr”, roepen ze. „Gister aten we spruitjes, zegt Selma Berrag (9). „Toen mijn moeder even weg was heb ik ze snel teruggegooid in de pan. En die van mijn zusje ook.” Ze kijkt triomfantelijk.

Marissa van Koesveld (10) vindt zuurkool heel vies. Zuurkool? Dat kent niet iedereen. „Dat is maar goed ook”, vindt Marissa. Witlof, ook zo smerig. En sla. Tom Tiggelaar (9) gaat van sla acuut over zijn nek. Dat snapt Jay van Kleef (11) niet. Eergisteren at hij nog tortilla’s met wat sla erin. Dat was prima te doen.

Nederlanders eten veel te weinig fruit, groente, vis en vezels, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deze week. Deze adviesorganisatie voor de overheid hield een Voedsel Consumptie Peiling onder bijna 4.000 Nederlanders en onderzocht hun eetgedrag tussen 2007 en 2010. Ook kinderen eten niet gezond genoeg. Te weinig groente, minder dan een stuk fruit per dag.

Nieuw is het probleem niet. Hardnekkig wel. Dertien jaar geleden werd de peiling, onder mensen van 7 tot 69 jaar, ook uitgevoerd. Nederlanders zijn het afgelopen decennium niet gezonder gaan eten. Ondanks allerlei campagnes. Op scholen bijvoorbeeld. De leerlingen van de Albert Plesmanschool in de Rotterdamse wijk Ommoord krijgen tien weken lang fruit of groente als versnapering in de ochtendpauze. Het schoolfruitproject wordt gesubsidieerd door de Europese Unie. De meeste kinderen nemen nog een extra liga- of sultana-koek mee.

De kinderen van groep 6 en 7 vinden het uitdeelfruit best een goed plan, Sem vindt het „slim van de school”. De leerlingen weten dat groente en fruit gezond zijn. Maar die tomaat vorige week vonden ze niks. „Er zat een hard stengeltje in”, zegt Selma. „Een soort graat.” Tom heeft hem weggegooid. Hij was niet de enige, zegt de meester van groep 7. De paprika was ook niet populair. Maar de peer van vandaag vinden ze wel kunnen.

Vlees eten de meeste leerlingen van de Albert Plesmanschool vrijwel elke dag. Meestal kip of koe, zegt Jay. Selin Kosar (10) is moslim en eet geen varkensvlees. Des te meer kip. „De gekruide kip uit de oven van mijn moeder is het lekkerste dat er is.”

En vis, wat vinden ze van vis? Vooral kibbeling is populair. Marissa krijgt dat als ze met haar ouders bij opa en oma op de koffie gaat. Een enkeling eet wel eens zalm of haring. Sem houdt van zaagvis, vertelt hij. „Vooral van de barbecue.”

De school probeert gezond eten te stimuleren, vertelt locatieleider Henk Piet Goudappel. Door fruit uit te delen. Op school is ook een diëtiste. „Het gaat om bewustwording”, zegt Goudappel. „Meer bewegen, gezond eten. Je zegt tegen een kind: ‘Lekker dat zakje chips of dat blikje cola, maar neem het niet mee naar school’.” Niet alle ouders zijn er blij met de bemoeienis. ‘Ik geef mijn kind echt wel fruit hoor’, hoort hij dan. Maar toen alle kinderen een tijdje geleden werden getest op conditie en gewicht, bleek twintig procent te zwaar.

Zelf snoep of snacks kopen op straat, doen de leerlingen nog niet. „Als ik iets wil kopen, moet ik sowieso eerst mijn moeder bellen”, zegt Jay. Als de moeder van Tom niet thuis is, dan gaat hij met zijn vader naar de McDonald’s. Zijn klasgenoten kijken afgunstig.

Als ze zelf zouden mogen kiezen, wat zou er dan op tafel staan? „Patat, pizza, pannenkoeken en poffertjes”, zegt Marissa. „dat vind ik het lekkerst.” Vrijwel iedereen is het met haar eens. Selin wil er graag nog de Mcchicken aan toevoegen, Tom de kaassoufflé. Jay houdt erg van sushi. En o, ja, ze zouden alleen maar wit brood kopen en croissants. Selma vat het samen: „Ik hou van alles wat ongezond is. En van spaghetti.”

    • Sheila Kamerman