Uitzinnige dinojacht

Actress Katharine Hepburn is shown in character with Cary Grant in a scene from "Bringing Up Baby" in 1938. (AP Photo)
Actress Katharine Hepburn is shown in character with Cary Grant in a scene from "Bringing Up Baby" in 1938. (AP Photo) AP

Bringing up Baby (Howard Hawks, 1938)Eén, 14.05 – 15.45 uur

Filmcritici klagen regelmatig over de lamentabele staat van de moderne (romantische) komedie. Daar wordt dan wat meewarig op gereageerd. Was vroeger echt alles beter? Jazeker.

Neem nou de screwball comedy, de voorloper van de romkom (romantische komedie). Het genre vol excentrieke personages, malle misverstanden en spitse dialogen over de strijd der seksen ontstond in de jaren dertig. Omdat seks door de censuur die Hollywood zichzelf oplegde niet getoond kon worden, is wel gesteld dat de screwball comedy is uitgevonden om op gesublimeerde wijze toch erotiek op het doek te toveren.

Een van de beste screwball comedies ooit gemaakt is Bringing up Baby. Deze uitzinnige film zet de wereld op zijn kop: hij gaat van dag naar nacht, civilisatie naar wildernis en van orde naar chaos. Het tempo is hoog, de grappen niet bij te benen en het aantal absurde situaties niet te turven. De film is een ode aan onbezonnenheid en excentriciteit. Het enige normale personage is de saaie verloofde van paleontoloog dr. David Huxley (Cary Grant – let op zijn ongelooflijke gevoel voor timing!).

David gaat samen met de gestoorde rijke erfgename Susan (Katharine Hepburn) dwars door Amerika, op een wilde jacht naar het door haar hond meegenomen bot van het dinosaurusskelet waaraan David net de laatste hand legde. Ondanks hun constante gekibbel komen ze nader tot elkaar. Het besef dat ze samen plezier hebben gehad tijdens kindse spelletjes staat gelijk aan de ontdekking van hun liefde. En dat plezier spat van het scherm.

André Waardenburg