Uitgelicht zaterdag

WARNING This image may only be used for publicity purposes in connection with the broadcast of the programme as licensed by BBC Worldwide Ltd & must carry the shown copyright legend. It may not be used for any commercial purpose without a licence from the BBC. © BBC 2011
WARNING This image may only be used for publicity purposes in connection with the broadcast of the programme as licensed by BBC Worldwide Ltd & must carry the shown copyright legend. It may not be used for any commercial purpose without a licence from the BBC. © BBC 2011

Film

The Importance of Being Earnest (Anthony Asquith, 1952, GB). Oscar Wildes zedenkomedie over Victoriaanse hypocrisie mag aan actualiteit hebben ingeboet, het verhaal over twee rijke vrijgezellen die ‘Earnest’ in het leven roepen om dames het hoofd op hol te brengen is nog altijd amusant. Prachtig spel van onder anderen Michael Redgrave, Michael Dennison, Edith Evans en Joan Greenwood.BBC 2, 15.00-16.35u.

The Band’s Visit / Bikur Ha-Tizmoret (Eran Kolirin, 2007, ISR/VS/F). De Israëlische regisseur Eran Kolirin maakte met The Band’s Visit een melancholieke vertelling over een Egyptisch fanfarekorps dat in Israël moet optreden, maar verdwaalt. De muzikanten brengen noodgedwongen de nacht door in een desolaat woestijnplaatsje onder het toeziend oog van de beeldschone Dina. Dat geeft Kolirin de gelegenheid de Egyptenaren en Israëliërs met elkaar en met hun eigen vooroordelen te confronteren.Canvas, 23.00-00.25u.

Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick, 1999, VS). In zijn zwanenzang verkent Kubrick (1928-1999) het terrein van de huwelijkse trouw en de seksuele moraal. Het verhaal is losjes gebaseerd op Arthur Schnitzlers Traumnovelle (1925) en staat bol van de freudiaanse verwijzingen. De jonge arts (Tom Cruise) raakt in een verwarrende rondgang langs zijn eigen seksuele wensen, angsten en obsessies, nadat zijn echtgenote (Nicole Kidman) hem een seksuele fantasie heeft opgebiecht. SBS6, 23.40-02.40u.

Informatief

Durf te denken: Michel de Montaigne. Serie over denkers die van belang zijn voor het actuele maatschappelijke debat. Tanny Dobbelaar ziet overeenkomsten tussen de moderne blogger en Michel de Montaigne (1533-1592), fervent blogger Zohra beschouwt hem als een blogger avant la lettre. Joep Dohmen gaat in gesprek met jonge geïnteresseerden over de rol en invloed van Montaignes gedachtegoed in deze tijd. Ned.2, 15.00-15.24u.

Andere tijden: Tussen wal en schip. In 1958 komen vanuit Indonesië tientallen verstekelingen op het passagiersschip Johan van Oldenbarnevelt naar Nederland. Ze hebben Nederlandse voorouders, willen weg uit het land van Soekarno, maar zijn hier niet welkom. Na aankomst worden de verstekelingen gedetineerd. Tot hun woede, want ze voelen zich Nederlander. 37 jongens moeten uiteindelijk terug, maar dan barst in Nederland protest los. Ned.2, 21.20-22.00u.

Amusement

A tribute to David Croft. Hommage aan de vorige maand overleden tv-producer en -regisseur. Croft bedacht en schreef mee aan tv-series als ’Allo, ’Allo!, Are You Being Served? en Dad’s Army. Na een tien minuten durend portret achtereenvolgens een aflevering van elk van de drie genoemde shows.BBC 2, 20.20-22.00u.

Conspiracy XIII. Eerste aflevering van tweedelige tv-film over een man (Val Kilmer) die zijn geheugen kwijt is en langzaam tot het besef komt dat hij iets met de moord op de presidente van Amerika te maken heeft. Veiligheidsdiensten van twee concurrerende organisaties zitten achter hem aan.Ned.3, 00.25-01.55u.

Sport

Formule 1: GP van Japan. Hoogtepunten van de kwalificaties van vanochtend op Suzuka Circuit, in 1962 ontworpen door de Nederlander Hans Hugenholtz. De race zelf wordt morgen om 07.00u uitgezonden en om 15.40u gedeeltelijk herhaald. BBC 1, 14.00-15.15u.