Uitbraak van dikkerds

Doctor CheezyNed 3, 18.55 - 19.20 uur

Dikke kinderen, een nieuw probleem waarmee tv-makers wel raad weten. Je had al het hulpprogramma Help! Mijn kind is te dik, waarin de enge term ‘morbide obesitas’ werd gelanceerd. En Dik Trom: dikke, gezellige familie belandt in Dunhoven waar iedereen dun, fit en gezond moet zijn.

De kinderserie Doctor Cheezy (VPRO) heeft ook al zo’n aantrekkelijk uitgangspunt: dikke kinderen proberen te ontsnappen uit een afslankboerderij, Kamp Fijnlijn, om naar hamburgerrestaurant Doctor Cheezy te gaan. De groep bestaat uit een boos kind, een stil kind, een jong kind en het buitenbeentje: een dun meisje dat überhaupt niets met die ‘vetzakken’ te maken wil hebben.

Er zijn geestige introducties: gefrustreerde kinderen die – zoals dat gaat bij de VPRO – niet worden begrepen door hun bezige ouders, kinderen die zich voor de laatste maal volproppen, een jongetje dat zijn hond meeneemt in een tas, een Surinaamse familie die het concept van het afslankkamp niet helemaal heeft begrepen, koekjes uitdeelt in de auto en een zak snoep meegeeft.

Maar schrijver Thijs van Marle en regisseur Margien Rogaar maken er een rommeltje van. Het is niet meteen duidelijk wie wie is, en de spelregie van de kinderen is niet sterk. En erger, de plot wordt niet scherp genoeg neergezet. Het zou een queeste en een Escape from Alca-traz moeten zijn: uit de Hel ontsnappen en dan op zoek naar het Paradijs. Maar ontsnappen blijkt heel makkelijk en Doctor Cheezy is geen mythisch oord, maar gewoon een tussenstation op de heenweg.

Die afslankboerderij wordt juist neergezet als een softe bedoening, met een slappe, polderende kampleider, die toetjes serveert en illegale spekkies toelaat in de slaapzaal.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken