thuiskoknieuws

Hoe kom je aan én af van de kweepeer?

Wie geen kweeperenboom in de buurt heeft maar wel veel kweeperen zou willen hebben, gaat net als degene die maar net het hoofd boven de berg kweeperen uit weet te steken, naar de site van Okke Amerongen, kweepeer.nl. Daar bieden boombezitters hun kweeën aan en smeken de peerlozen om afhaalplekken. Verder staat de site vol nuttige weetjes en recepten.

Tarte tatin

Het is de tijd van het jaar waarin de tarte tatin, waar we de hele zomer niets van hoorden, weer terugkomt in het land. Tarte tatin, een omgekeerde appeltaart, kan ook heel goed en succesvol met kweepeer gemaakt worden. Zoals een appeltaart aan smaak kan winnen door de toevoeging van een in stukjes gesneden kweepeer (het is even werken om geschilde stukjes te krijgen, maar het kan.)

Meng voor het deeg 50 gram zachte boter met 50 gram suiker, voeg er 125 gram bloem aan toe, een snufje zout en als laatste 1 ei. Kneden en in de koelkast laten rusten.

Maak een karamel van 40 gram boter en 125 gram poedersuiker. Bak een kilo in stukken gesneden peren in 20 gram boter aan beide zijden lichtbruin. Giet de karamel in een taartvorm, peren erin, daaroverheen, als een dekentje, het uitgerolde deeg. Zet 35 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven.

Keer de taart om op een plat bord en eet hem nog warm met crème fraîche.

Pas op: dit gebak kan makkelijk tot een verslaving uitgroeien.

Kleuren en vormen

Kweeperen komen ook wel in de vorm van kweeappels – dat maakt voor de smaak en de bereiding niet uit. Als ze van de boom komen zijn de vruchten bedekt met een donzig laagje, de kweeën in de winkels zijn vaak al glad gewreven. Hoe dan ook moet dat dons eraf vóór bereiding.

Kweeën verkleuren heel snel als je ze doorsnijdt. Hou daarom een schijfje citroen bij de hand en wrijf de snijvlakken daar direct mee in. Niet dat dat bruine zo erg is, maar het staat veel minder leuk.

Sommige kweeperen worden, net als sommige peren, mooi roze als je ze kookt. Dat is vooral prettig als je gelei wilt maken. Het is helaas niet makkelijk om van de buitenkant te beoordelen of de peren roze zullen worden. Ach, in het andere geval wordt het ook leuk, hoe meer je de gelei inkookt hoe goudkleuriger hij wordt.

Boek

Wie alles wil weten van de kweepeer en ook meteen van de mispel en de vijg, leest het deze week verschenen boek van Ria Loohuizen Kweepeer, mispel en vijg (uitgeverij Fontaine). De geschiedenis en de omzwervingen van die vruchten, hun gebruik, zowel medicinaal als in de keuken, mooie portretten van het fruit en leuke citaten uit de wereldliteratuur. De recepten komen overal vandaan, heerlijk voor de vrije, moderne kok.