Thaise premier: overstromingen bedreigen Bangkok

In de door overstromingen getroffen provincie Ayutthaya wordt een olifant ingezet bij het verhuizen van spullen.

Overstromingen die in Thailand al aan 253 mensen het leven hebben gekost bedreigen nu ook de hoofdstad Bangkok. Dat heeft de Thaise premier Yingluck Shinawatra vandaag gezegd, meldt persbureau AP.

De overstromingen worden veroorzaakt door hevige moessonregen. In het land regent het al bijna twee maanden onafgebroken. Driekwart van de Thaise provincies heeft last van het water. Tientallen snelwegen zijn afgesloten, vele akkers zijn ondergelopen en boeddhistische tempels n Ayutthaya staan onder water.

Grote schade is de hoofdstad Bangkok tot nu gespaard gebleven, maar volgens Shinawatra heeft de situatie nu een crisisniveau bereikt en zullen de overstromingen een directe invloed hebben op Bangkok. Hoge hoogwaterstanden blokkeren de afvoer van het water naar de zee en de tropische storm Nalgae die eraan komt zorgt voor extra neerslag. De instanties plaatsen 400 waterpompen langs de Chao Phraya rivier om het water richting de zee te helpen. Daarnaast worden er zeven kanalen gegraven aan de rand van dee stad.

Het stadsbestuur van Bangkok bereidt zich voor op evacuaties. Ook zijn er noodvoorraden voedsel en water aangelegd.

    • Lex Boon