Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Strijd in Gaddafi-bolwerk Sirte in eindfase’

Libyan revolutionary fighters carry a wounded comrade while attacking pro-Gadhafi forces in Sirte, Libya, Friday, Oct. 7, 2011. Rebel forces have besieged Sirte since September 15 but have not managed to penetrate the heart of the city because of fierce resistance from loyalists inside the home town of Libya's ousted leader Moammar Gadhafi. (AP Photo/Manu Brabo)
Libyan revolutionary fighters carry a wounded comrade while attacking pro-Gadhafi forces in Sirte, Libya, Friday, Oct. 7, 2011. Rebel forces have besieged Sirte since September 15 but have not managed to penetrate the heart of the city because of fierce resistance from loyalists inside the home town of Libya's ousted leader Moammar Gadhafi. (AP Photo/Manu Brabo) Libische strijders dragen een gewonde kameraad tijdens de aanval op Gaddafi-getrouwen in Sirte gisteren. Foto AP / Manu Brabo

De gevechten in de Libische stad Sirte gaan door. De strijdkrachten van het interim-gezag bereiden zich voor op een nieuw offensief, vanwege de felle weerstand waar ze mee te maken hebben.

De troepen van de Nationale Overgangsraad, de Libische interim-regering, wisten gisteren tot diep in de stad door te dringen (video). Zeker twaalf mensen werden bij de gevechten gedood en meer dan 190 raakten gewonden, zo verklaarden artsen. Volgens het Arabische tv-station Al Jazeera bevinden de gevechten zich in de eindfase.

Volgens een BBC-correspondent net buiten de stad, proberen pro-Gaddafi krachten zich terug te vechten door een sterkere verdedigingslinie op te trekken, maar dat lijkt een verloren zaak.

Duizenden burgers hebben Sirte inmiddels verlaten, maar vele zijn ook achtergebleven in de geboortestad van de verdreven leider Gaddafi.

Sirte is de belangrijkste stad die nog in handen is van troepen van Gaddafi. Diens getrouwen houden ook nog stand in Bani Walid en verspreide plekken in het zuiden van Libië, maar Sirte is strategisch het belangrijkst. De leiders van de interim-regering zeggen dat ze met de voorbereiding van verkiezingen kunnen beginnen als Sirte gevallen is.

De strijders van de interim-regering belegeren Sirte al drie weken. De Gaddafi-getrouwen hebben zich verschanst in het Ouagadougou-centrum, een reusachtig congresgebouw dat Gaddafi voor internationale conferenties liet bouwen. Van daaruit kunnen ze de verdediging van omliggende woonwijken organiseren.