Sportweekend: die enge Haka en Vettel met Yuri in Japan

Dit weekend is het weer tijd voor een verse Haka: de traditionele Maori-dans van de Nieuw-Zeelandse rugbyers. Voor aanvang van een wedstrijd mogen ze die recht in het gezicht van de tegenstander opvoeren. Zondag moet Argentinië de Haka van de All Blacks in de kwartfinale van het WK in eigen land aanzien. Verder gaat het nog tussen Zuid-Afrika en Australië, vandaag worden al gespeeld Ierland-Wales en Engeland-Frankrijk.

De Haka in de poulewedstrijd tegen Frankrijk (37-17):

Yuri nog steeds Lord of the Rings?

Een zeer spannende week breekt aan voor de Nederlandse turners. Het WK in Tokio begint en daar kunnen onder meer Epke Zonderland en Yuri van Gelder kwalificatie voor de Olympische Spelen binnentikken. Beide zijn over een week bij de toestelfinales de Oranjetroeven, laatstgenoemde hoorde pas eergisteren dat hij in aanmerking komt voor Londen 2012. De NOS speelde op safe met deze boeiende voorbeschouwing met Zonderland:

http://nos.nl/video/277967-alles-in-teken-van-wk-turnen-in-tokio.html

Heel gek als Vettel geen wereldkampioen wordt

Al tien keer werd op Suzuka een Formule 1-coureur tot wereldkampioen gekroond. De Grand Prix van Japan start zondag om 08.00 uur en Sebastian Vettel hoeft maar als tiende over de finish te komen. Mag geen probleem zijn voor de 24-jarige Duitser: hij eindigde dit seizoen slechts eenmaal buiten het podium.

Meest controversiële kroning op Suzuka? Alain Prost in ’89. De Fransoos rijdt teamgenoot en concurrent Ayrton Senna aan, stapt uit en denkt “zo, die is binnen”. Maar Senna hervat de wedstrijd, wint en blijft in de race voor de titel. Totdat hij na afloop gediskwalificeerd wordt omdat hij zich liet aanduwen na de crash. De Braziliaan is zo furieus dat hij overweegt te stoppen, maar wint in 1990 - op Suzuka - alsnog zijn tweede WK ten koste van Prost middels een koekje van eigen deeg.

Huntelaar ultraproductief

Elf goals in negen kwalificatieduels voor het EK 2012. Klaas-Jan Huntelaar deed het gisteravond tegen Moldavië (1-0) weer voor de mannen van Bert van Marwijk. Dinsdag wacht de laatste wedstrijd in Zweden, maar Oranje is nu al zeker van groepswinst.