Schippers verbijsterd over gebrek empathie

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) vindt dat artsen onvoldoende rekening houden met de psychische gesteldheid van hun patiënten. „Er wordt te weinig nagedacht wat het betekent om patiënt te zijn”, zegt zij in een interview met deze krant.

De minister zegt hierover verbijsterd te zijn, na een persoonlijke ervaring. Een familielid kreeg vier weken geleden te horen dat ze borstkanker heeft. „Zelfs als minister van Volksgezondheid schrik je dan enorm hoe dat gaat.” Ze had een veel klantvriendelijkere zorg verwacht, zeker voor patiënten met deze veel voorkomende ziekte, die één op de acht vrouwen krijgt. „Ik had gedacht dat het een geoliede machine zou zijn.”

Haar familielid is in verwarring gebracht door tegenstrijdige inzichten van doktoren en weet nog steeds niet wanneer ze geopereerd wordt en welke operatie ze krijgt. „Je verwacht dat artsen rekening houden met de psychische belasting van patiënten, dat zij hen niet te lang laten wachten op een operatie.’’

De minister vindt het besef bij mensen die in de gezondheidszorg werken over de stijgende zorgkosten „helemaal niet zo groot’’. Zorgverleners leveren volgens haar vaak onnodige zorg. Artsen opereren te snel, halen te makkelijk amandelen weg, grijpen te graag in bij een hernia zonder dat bewezen is of dat effect heeft.

Ziekenhuizen richten ook „onzinpoli’s’’ op, tegen snurken bijvoorbeeld. Patiënten maken daar graag gebruik van en dat leidt tot onbeheersbare zorguitgaven. Schippers: „Te veel mensen denken dat zorg gratis is.” Zorgverzekeraars moeten van de minister slimmer zorg inkopen bij ziekenhuizen. Zij moeten geen zorg meer inkopen bij slecht presterende ziekenhuizen, of ziekenhuizen die naar hun mening te veel dure geneesmiddelen voorschijven.

De verzekeraar moet de verschillen in het voorschrijven van medicijnen en het behandelen van patiënten opheffen. „Als verzekeraars onzinoperaties niet meer vergoeden, snurkpoli’s geen contract meer geven, kan de premie omlaag. Verzekeraars moeten dit harder spelen.”

Interview Schippers: pagina 20

    • Herman Staal
    • Antoinette Reerink