Safina stopt met tennissen

Dinara Safina heeft haar tenniscarrière beëindigd. Dat heeft haar broer Marat Safin verklaard tegen het Russische persbureau RIA. De 25-jarige Russin heeft al geruime tijd last van haar rug en kwam sinds begin mei niet meer in actie. Safina was tussen april en november 2009 een half jaar nummer één van de wereld.

„Dinara heeft besloten haar carrière te beëindigen”, meldde Safin, die in 2009 zelf stopte met tennis. De voormalig winnaar van de US Open (2000) en Australian Open (2005) zinspeelde al eerder op het einde van de carrière van zijn zes jaar jongere zus. „Ze neemt het niet te zwaar op, maar ziet het als een stap in haar leven.” De rugblessure belemmert haar bij haar sport, maar speelt Safina in het dagelijks leven geen parten. „Haar gezondheid is in orde. Ze kan een normaal leven leiden, maar kan niet meer sporten.”

Safina won in haar carrière twaalf toernooien, maar nooit een grandslamtitel. Wel stond ze drie keer in de finale van een grandslamtoernooi. In 2008 was Ana Ivanovic op Roland Garros te sterk. Een jaar later boog Safina in de eindstrijd van de Australian Open voor Serena Williams en op Roland Garros voor landgenote Svetlana Kuznetsova. In 2007 won ze in het dubbelspel met de Française Nathalie Dechy wel de US Open.

In 2008 behaalde de 1.82 meter lange speelster ook zilver op de Olympische Spelen. Elena Dementieva was haar in Peking in een Russisch onderonsje de baas. (Novum)