Rotterdam, laat Nationaal Programma vallen

Rotterdam heeft sinds kort een ‘Nationaal Programma’ om Zuid weer op de been te helpen. Maar door deze opgave naar nationaal niveau te tillen wordt de afstand naar de bewoners van de wijken almaar groter. Dat staat haaks op het principe dat je sociale stijging en vooruitgang het beste realiseert mét de mensen om wie het gaat.

Er komt geen extra geld van het Rijk. Maar het is niet zo dat er géén geld is, het kan allen slechts één keer worden uitgegeven. Geen verspilling mogelijk. In het industriële productieproces heeft men hiervoor het ‘lean’ werken uitgevonden: alles staat in het belang van de klant, alles wat er niet toe dient wordt radicaal geëlimineerd. Daarom sluiten verschillende handelingen naadloos op elkaar aan, faalkosten worden klein gehouden en de kwaliteit van de onderdelen moet extreem hoog zijn. Zo moet het ook gaan op Zuid. Rotterdam zou hiervoor meer in de kleine projecten moeten geloven.

Er is een grote opgave: de renovatie van 35.000 woningen. Maar je kunt het ook omdraaien: begin direct met de renovatie van één woning en laat zien dat je handelt. Dat levert meer vertrouwen op dan beloftes en plannen en je kunt rekenen op spin-off.

Rotterdam zou zich moeten ontdoen van het ‘Nationaal Programma’. Doop het om naar een nationaal verslag: laat de rijksambtenaren na afloop opschrijven hoe ze in Rotterdam zijn omgaan met stadsvernieuwing in een nieuw tijdsgewricht. Daar kun je wat mee elders in het land.

Reimar von Meding

Architect-partner van KAW architecten en adviseurs te Rotterdam