Rabobank ontkent interesse in overname Dexia

Een vrouw loopt langs het hoofdkwartier van Dexia in Brussel. Foto AP / Geert Vanden Wijngaert

De namen van verschillende banken, waaronder de Nederlandse Rabobank, worden genoemd voor de overname van de noodlijdende Frans-Belgische bank Dexia. Dat meldt De Standaard.

Volgens de krant zijn Deutsche Bank, het Franse Crédit Mutuel en het Spaanse BBVA de andere namen die circuleren voor een overname van Dexia Bank België. De Rabobank ontkent dat het is geïnteresseerd in een overname en spreekt van een ‘gerucht’.

Reddingsplan moet maandag rond zijn

In België en Frankrijk wordt dit weekend overlegd over de toekomst van de bank. Voordat de beurzen maandag openen wil de demissionaire regering in België het reddingsplan rond hebben. De regering wil een deel van de bank nationaliseren, maar de gewesten en gemeenten zijn bang dat ze blijven zitten met de slechte delen van de bank.

Volgens De Standaard zou de Franse overheid bij de Belgen aandringen op de verkoop van Dexia Bank België aan een private partij omdat dat meer zou opleveren. De beurskrant L’Echo schat de waarde van de bank tussen 3 en 7,5 miljard euro.

Dexia in moeilijkheden door Griekenland

Dexia verkeert in moeilijkheden door onder meer de economische crisis in Griekenland. De bank heeft voor een bedrag van bijna 21 miljard euro uitstaan aan staatsobligaties van Griekenland en andere probleemlanden.

Deze week werd de handel in aandelen van de bank stilgelegd, nadat de koers van Dexia onderuit ging. Klanten hadden eerder deze week al 300 miljoen euro weggetrokken bij de bank. Belgische politici lieten weten dat de Belgische overheid voor tientallen miljarden euro’s garant staat voor de spaargelden van de klanten, in een poging de onrust te bezweren.