Politie waarschuwt voor overlast psychotische zwervers

Een dakloze in Berlijn, gefotografeerd in januari van dit jaar. Foto AFP / Timur Emek

Als het kabinet de geplande eigen bijdrage voor psychiatrische patiënten invoert, leidt dat tot grote overlast in de steden. Dat voorspelt de landelijke GGZ-expertgroep van de politie vanochtend in de Volkskrant. Verslaafden, zwervers en psychotische personen dreigen door de maatregelen op straat te belanden.

De eigen bijdrage van tweehonderd euro geldt volgens het ministerie van Volksgezondheid niet voor crisisopnamen. Maar crises moeten juist worden voorkomen, zeggen de politie-experts. De zwaarste patiënten hebben weinig geld en motivatie, waardoor ze zich dreigen af te keren van hulpverleners. Het zou gaan om zo’n 160 duizend personen, aldus persbureau Novum.

De politie vreest dat het werk van de laatste jaren voor niets is geweest. “De afgelopen jaren is hard geprobeerd hen te verleiden tot zorg. En dat lukt”, licht Hans Slijpen van de politie Utrecht in de krant toe. De zichtbare overlast zou zijn verminderd. “Maar als je dan ook nog eens een rekening gaat presenteren voor iets wat mensen niet willen, dan raak je ze kwijt.”