Perfecte dictie maakte haar luisteraars ontvankelijk

Meta de Vries had een radiostem met een hoge mate van ambachtelijkheid. Ze was bijna vijftig jaar te horen.

Meta de Vries had een van de mooiste, meest verzorgde radiostemmen van de Nederlandse omroep – en een van de laatste in dat genre, want het huidige presentatieambacht vergt niet meer de volmaaktheid die zij zichzelf oplegde. Ze sprak het Algemeen Beschaafd Nederlands tot in de perfectie, met een vriendelijke ondertoon die de luisteraar in een prettige, ontvankelijke stemming zou brengen. Al was het maar in de radiospotjes die ze tot voor kort op zaterdag- en zondagochtend presenteerde onder het motto ‘lekker weg in eigen land’.

Donderdagavond is Meta de Vries overleden. Ze was 70 jaar. Na een korte carrière als kleuterleidster in Hilversum solliciteerde ze in 1964 bij de AVRO als radio-omroepster. Tijdens de stemtest profiteerde ze van de talenkennis die ze had meegekregen van haar vader, die leraar in diverse talen was. „Ik moest de Italiaanse bel canto-programma’s aankondigen”, zei ze later in het Dagblad van het Noorden. „Dat was een prima leerschool. Als ik nu op televisie iemand zie die een klassiek programma aankondigt, kun je er vergif op innemen dat er zeker drie fouten in zitten”.

Ze kondigde talloze programma’s aan, maar het bekendst werd ze door haar presentatie van Juist op zondag, waarin ze achttien jaar lang de muziek van haar keuze combineerde met uitstapjes. Toen dat volgens de AVRO genoeg was geweest, besloot het Nederlands Bureau voor Toerisme bij de STER reclamezendtijd te kopen, waarin ze toch de uittips kon blijven voorlezen.

Inmiddels werkte Meta de Vries vooral bij regionale omroepen, tot ze een paar jaar geleden naar Hilversum werd teruggehaald door Omroep Max. Daar presenteerde ze op zaterdagavond het muziekprogramma Easy listening waarvan de titel tevens een zelfportret was.

    • Henk van Gelder