Oranje swingt niet maar wint wel

Het Nederlands elftal won ook de voorlaatste wedstrijd in de kwalificatie voor het EK, met 1-0 van Moldavië. Uitbundig was de feestvreugde niet. „De grootse vorm was er niet”, zei centrale middenvelder Rafael van der Vaart.

Met Rafael van der Vaart (28) als matige gelegenheidsarchitect op het middenveld zette het Nederlands elftal gisteravond in de Rotterdamse Kuip de indrukwekkende zegereeks voort. Daar was dan wel alles mee gezegd. Oranje won de negende groepswedstrijd met slechts 1-0 tegen Moldavië en plaatste zich als winnaar van poule E voor het EK van 2012.

Nederland zal het eindtoernooi in Polen en Oekraïne beginnen als groepshoofd en één van de topfavorieten. „We zijn gekwalificeerd, groepshoofd, maar toch waren de spelers teleurgesteld’’, zei bondscoach Bert van Marwijk na afloop. „Er stond champagne in de kleedkamer, maar niemand heeft er iets van gedronken. Dat zegt wel iets over de mentaliteit deze groep.’’

Komende dinsdag volgt voor Oranje de laatste kwalificatiewedstrijd in Stockholm tegen Zweden. Nederland is onder Van Marwijk uitgegroeid tot een elftal dat overal en altijd wil winnen. Waar internationals in het verleden het nog wel eens af lieten weten in niets meer betekende groepsduels, neemt het huidige Oranje iedere wedstrijd serieus. Maar mede door het ontbreken van vaste krachten als Maarten Stekelenburg, John Heitinga, Wesley Sneijder en Arjen Robben speelde Nederland gisteren minder sprankelend dan waar het publiek in de uitverkochte Kuip op had gerekend.

Het vuurwerk van de KNVB knalde na afloop, maar van uitbundige feeststemming was geen sprake. „De grootse vorm die was er niet. Zulke wedstrijden zitten er wel eens tussen. Het was een goed resultaat en we hebben niets weggegeven’’, stelde Van der Vaart. „Uiteindelijk hebben we alles gewonnen. Ook vandaag.’’

Met invallers Michel Vorm, Jeffrey Bruma en Van der Vaart op de plek van Sneijder swingde Nederland niet zoals eerder in groepsduels met Zweden en Hongarije. Oranje koppelde alleen in de eerste helft aantrekkelijk voetbal aan resultaat. Klaas-Jan Huntelaar maakte vijf minuten voor de rust het enige doelpunt uit een voorzet van Dirk Kuijt. In de tweede helft zakte het Nederland elftal zover terug dat de aanhang zelfs zo nu en dan begon te fluiten. Met name Van der Vaart viel op in negatieve zin en leek zich al te zeer te willen bewijzen als de nummer tien van Nederland. Van Marwijk haalde hem in de 76ste minuut naar de kant voor Eljero Elia.

Van der Vaart was een aantal jaar geleden nog de spelmaker van het Nederlands elftal, maar werd voorbijgestreefd door Wesley Sneijder. De kleine voetballer van Internazionale verdrong Van der Vaart naar een plaats aan de zijkant en later naar de positie van verdedigende middenvelder naast aanvoerder Mark van Bommel. „Voor het Nederland elftal is het het beste als Sneijder en ik allebei spelen”, meent Van der Vaart, die de afgelopen weken bij zijn club Tottenham terugkwam van een hamstringblessure. Sneijder haakte in aanloop naar de wedstrijden tegen Moldavië en Zweden af. Van der Vaart keerde voor het eerst sinds het oefenduel met Mexico vlak voor het WK van 2010 terug als de bepalende middenvelder van Nederland.

,,De eerste helft was goed, de tweede minder’’, luidde de korte analyse van Van der Vaart. Maar een kater hield hij niet over aan de avond. Net zomin als Van der Vaart nog vaak terugdenkt aan de verloren WK-finale waarin hij een dekkingsfout maakte op de scorende Andres Iniesta. Van der Vaart: „Ik hou van voetbal en ik hou van winnen. Maar als ik van het veld af stap is het klaar. Dan denk ik nooit meer terug aan de wedstrijd.”

De laatste nederlaag in een EK-kwalificatieduel dateert alweer van november 2007 toen Nederland onder leiding van Marco van Basten in Minsk met 2-1 van Wit-Rusland verloor. „Dat zal ons nu niet meer zo snel gebeuren’’, stelde Van der Vaart. „En dat is voor een groot deel de verdienste van onze bondscoach. We weten hoe we dit soort duels moeten winnen. Dat hebben we in de loop der jaren bij onze clubs en in Oranje geleerd.’’

Van der Vaart keek afgelopen woensdag met ontzag naar de huldiging van Edwin van der Sar, Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst en Phillip Cocu die allemaal meer dan honderd interlands voor Oranje speelden. Van der Vaart staat vlak achter dit viertal. Maar zijn 91ste interlands was er gisteravond niet één om gehuldigd te worden.