Obama belooft Tunesië steun bij opbouw en democratisering

De Tunesische premier Essebsi werd gisteravond in de Oval Office ontvangen door Obama. Foto AFP / Mandel Ngan

De VS zullen Tunesië ondersteunen bij het doorvoeren van politieke en economische hervormingen. Dat zei Obama gisteravond na een ontmoeting met de Tunesische premier Beji Caid Essebsi in het Witte Huis.

Obama ontving Essebsi in de Oval Office om te benadrukken dat Amerika “ten diepste aangemoedigd” is door de revoluties in de Arabische wereld. De president zei dat Tunesië, waar de Arabische Lente in januari begon met het verdrijven van president Ben Ali, een voorbeeldrol vervult:

“Tunesië is een inspiratie geweest voor iedereen die gelooft dat elke man en vrouw bepaalde vanzelfsprekende rechten hebben en dat deze rechten door een verantwoordelijke en democratische regering moeten worden gerespecteerd.”

Het Witte Huis maakte na afloop van de ontmoeting tussen Obama en Essebsi bekend dat het tientallen miljoenen wil investeren in de Tunesische economie en het bedrijfsleven. Obama prees de vooruitgang die Tunesië sinds de val van Ben Ali heeft geboekt. Premier Essebsi sprak op zijn beurt zijn “dankbaarheid” uit voor de steun die Obama aan het democratiseringsproces in het land heeft gegeven.

Over ruim twee weken, op zondag 23 oktober, worden in Tunesië voor het eerst sinds de revolutie verkiezingen gehouden. Vorig weekendDe verkiezingen van 23 oktober zijn geen presidents- of parlementsverkiezingen, maar verkiezingen waarin een vergadering wordt gekozen die de Grondwet van het land moet herschrijven. De verschillende partijen zijn het erover eens dat de vergadering een jaar lang blijft zitten. ging de campagne daarvoor van start.