'Nooit krampachtig je leven plannen'

Karin van Gilst (46) is directeur van Weekbladpers Tijdschriften, uitgever van onder andere Vrij Nederland, Psychologie Magazine en Happinez. Op 24 oktober organiseert ze met Opzij de Machtige Vrouwen Top 100.

Amsterdam 5-10-2011 Karin van Gilst directeur Weekbladpers Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 5-10-2011 Karin van Gilst directeur Weekbladpers Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Carrièreplanning

„Ik ben een kind van de zogenaamde ‘verloren generatie’. Wie weet heb ik daarom altijd gedaan waar m’n hart naar uitging. In 1983 ging ik Nederlands en communicatiewetenschappen studeren. Het was een fatalistische, economisch sombere tijd waarin iedereen er eigenlijk toch vanuit ging dat-ie werkloos zou worden. Dat is reuze meegevallen. Niet te krampachtig plannen, zou ik zeggen. Go with the flow.”

Dode bomenindustrie

„De term getuigt van zelfhaat. Defaitistische journalisten, media-adviseurs en GeenStijl-jongens koketteren er graag mee. Vreselijk. Alsof een slager zegt dat hij in de dode dierenbusiness zit. Ik werk in de informatie-industrie of liever, in de inspiratie-industrie. Als uitgevers spelen we volop in op de technologische ontwikkelingen. Websites, iPad-apps of papier; de keuze is aan de consument. En tot nu toe willen consumenten nog altijd het meest betalen voor printmedia. Papier verdwijnt voorlopig echt niet. Het is en-en, niet of-of.

Zelfvertrouwen

„Vraag je ook aan mannen hoe zij hun zelfvertrouwen hebben opgedaan? Ik had ooit een baas die zei: ‘never ask for permission, ask for forgiveness.’ Met andere woorden, zie niet overal tegenop, je kunt meer dan je denkt. Durf fouten te maken. Dat zeg ik nu ook tegen mijn eigen mensen: probeer dingen, daar leer je van. Dat brengt je vooruit als organisatie en als mens.”

Hoogtepunt

„Komt hopelijk nog. Ik vind het een deprimerende gedachte dat het mooiste al achter me ligt.”

Belangrijkste leermeester

„Ik was een jaar of twaalf toen mijn bijzondere oom, Henk Vogel, voorspelde dat ik iets van mijn leven zou maken. Dat mijn oom talent in mij zag, maakte diepe indruk. Het is van belang dat anderen wat in je zien, en je kansen geven. Verder leert iedereen met wie je werkt je iets over jezelf. Als je de moeite neemt daar af en toe bij stil te staan, hoef je geen managementboek meer te lezen. Ik hou al jaren dagelijks bij wat ik geleerd heb. Misschien maak ik daar ooit nog eens een boekje van.”

Beste beslissing

„Niet kiezen tussen kinderen krijgen of carrière.”

Beloning

„Financieel heb ik niet te klagen. Maar als je rijk wilt worden, moet je niet bij een uitgeverij gaan werken. De echte bonus vind ik dat wij onderwerpen op de maatschappelijke agenda kunnen zetten die van belang zijn. Dat wij verhalen vertellen die verteld moeten worden. Ondanks de emancipatie zie ik bijvoorbeeld nog altijd een taak weggelegd voor Opzij. Op 24 oktober brengen we 450 inspirerende vrouwen bij elkaar in Felix Meritis, als stimulans voor andere vrouwen om hun eigen pad te kiezen.”

Trots

„Dat het weer goed gaat met Vrij Nederland. Een paar jaar geleden hing er een verzuurd gevoel rondom het blad. De oplage daalde, er werd getwijfeld aan het toekomstperspectief. Dat naargeestige gevoel is onder leiding van hoofdredacteur Frits van Exter verdwenen. Een hele prestatie. Ook ben ik trots op de internationalisering van Happinez, dat inmiddels in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk verschijnt. In de kiosk in Hamburg zag ik laatst stapels Happinez liggen, dat voelde heel goed.”

Heimwee

„Heel af en toe zou ik wel weer eens een lekker stukje willen tikken.”

Alies Pegtel