Moordende peuter wil wereldheerschappij

All four seasons of "Family Guy" would make a great gift for a die-hard fan or anyone just looking for a good laugh. This box set includes bonus features and even a banned-from-TV episode. (Handout/MCT)
All four seasons of "Family Guy" would make a great gift for a die-hard fan or anyone just looking for a good laugh. This box set includes bonus features and even a banned-from-TV episode. (Handout/MCT) MCT

Family GuySeizoen 712 afleveringen van 21 minuten€ 22,98

Dolblij is Peter met zijn nieuwe wollen pyjama uit één stuk, wegens de opening met knoopjes aan de achterkant. „Dus ik kan in de winter poepen én warm blijven tegelijk?!”

Family Guy is een animatieserie voor volwassenen, in de lijn van South Park en The Simpsons. De toon van deze absurdistische comedy over het bizarre gezin Griffin is rauw en confronterend. De pratende hond Brian is nog de slimste en fatsoenlijkste van het stel. Vader Peter is achterlijk, naar eigen zeggen, en zijn zoon aardt naar hem.

Net als andere sitcoms kent Family Guy geen doorlopende plotlijnen: elke keer is er een los verhaaltje. Of twee: in de aflevering McStroke gaat het eerst lang over snordragers. Totdat Peter de eigenaar van een hamburgerzaak uit zijn brandende gebouw redt. Als dank mag hij voortaan onbeperkt hamburgers eten. Dat doet-ie, op één dag, met een beroerte als gevolg.

Zo komen er veel meer maatschappelijke thema’s langs, waar de simpele verhaaltjes langs schampen. Sterker is de serie bij het op de hak nemen van figuren uit kunst en media, van actrice Molly Ringwald tot collega’s The Simpsons. Het meest geslaagd is de dubbele aflevering waarin een actiethriller wordt gepersifleerd. De vroegwijze peuter Stewie besluit zijn moeder te doden als hij niet mee mag op een cruise. Hij doorzeeft haar met kogels en ze valt in zee. Na een jaar keert zij onverwacht terug, en dan komt bij Stewie pas echt de terreur los. Binnen de kortste keren neemt de peuter de macht in de wereld over. Zijn wreedheid wordt zijn moeder te veel en het komt tot een heftig vuurgevecht tussen beiden, met alle clichés uit het genre, zoals schietend naar elkaar toeduiken, in glijvlucht en dan ongedeerd neerkomen en doorrollen.

De afknapper van dit verhaal is dat Stewie een simulatie doet in een Matrix-achtige stoel. Het is allemaal niet echt gebeurd.

Zo kent elke aflevering zijn zwakke momenten die geduld en toegeeflijkheid vergen. Het tempo van de serie en de grapdichtheid ligt hoog, maar niet altijd valt er wat te lachen. Daarvoor zijn de opmerkingen over seks, homo’s en vrouwen vaak te gemakzuchtig. De cartooneske tekenstijl is dienend, maar geen attractie op zich.

Geestig zijn de metaforen en associaties die worden verbeeld. Als iemand zegt dat een bezigheid net zo nutteloos is als het songschrijven van Ringo, dan verspringt de scène naar de Beatles die aan het repeteren zijn. Drummer Ringo Starr komt binnen en biedt een zelfgeschreven liedje aan. Bandleider Lennon accepteert het papier en zegt: „Kijk, we hangen het op de deur van de koelkast. Dan kunnen we er de hele dag naar kijken.”

Ron Rijghard