Meer dan 10.000 doden in negen maanden bij drugsgeweld Mexico

Mexicaanse agenten en forensische onderzoekers staan bij een auto waarin twee lichamen zijn aangetroffen. Foto Reuters

De teller voor het aantal moorden in verband met de drugshandel in Mexico staat voor de eerste negen maanden van dit jaar op 10.022 moorden. Dat blijkt uit onderzoek van de Mexicaanse krant Reforma. Mexicaanse autoriteiten geven geen statistieken vrij van de moorden die zijn toe te schrijven aan de drugshandel.

Volgens de krant zorgen vier staten voor de helft van het aantal moorden, meldt persbureau AFP. Bovenaan de lijst staan Chihuahua en Nuevo Leo met respectievelijk 1567 en 1418 moorden. In de staat Guerrero zijn dit jaar 1348 moorden gepleegd, in Sinaloa 1080 moorden.

Mexico wordt al jaren geteisterd door drugsgeweld. Drugskartels bestrijden elkaar op leven en dood. Ook ontvoeren zij mensen, veelal immigranten, om hen te dwingen drugskoerier te worden. Mensen die weigeren worden vermoord. De laatste tijd zijn veel massagraven met door de kartels vermoorde mensen gevonden. Deze week werden in de kuststad Veracruz 32 lijken gevonden.

    • Lex Boon