Loekasjenko: laat leiders oppositie vrijlating vragen

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko is bereid oppositieleiders vrij te laten, die vastzitten wegens betrokkenheid bij demonstraties na de verkiezingen eind vorig jaar. In een gesprek met Russische journalisten noemde hij gisteren als voorwaarde dat ze er zelf om moeten vragen.

In december 2010 won Loekasjenko voor de vierde achtereenvolgende keer de presidentsverkiezingen. Maar leden van de oppositie en westerse waarnemers beschuldigden hem van verkiezingsfraude. Tienduizenden mensen gingen de straat op en de politie arresteerde honderden demonstranten, onder wie de presidentskandidaten Andrej Sannikov en en Nikolaj Statkevitsj.

„Als ze in de gevangenis willen blijven, moeten ze dat zelf weten”, zei Loekasjenko. „Als ze vrijgelaten willen worden, zullen we hun verzoek daartoe in overweging nemen. We hebben ze niet nodig [in de cel].”

Gisteren werd ook opiniepeiler Oleg Manajev aangehouden nadat hij donderdag cijfers publiceerde waaruit blijkt dat nog maar 20,5 procent van de bevolking de president steunt. Volgens Manajev, die een aantal uren na zijn arrestatie weer werd vrijgelaten, wilden de autoriteiten voorkomen dat hij een ontmoeting had met westerse diplomaten.

Loekasjenko noemde de cijfers van Manajev onjuist. „Manajev is een schoothondje van het Westen”, aldus de president. „Het Westen wil aantonen dat ik word gesteund door minder dan de helft van de bevolking.” Loekasjenko zei dat hij zou opstappen als hij ervan overtuigd was dat 80 procent van de bevolking hem haat.

Nog steeds wordt door critici regelmatig gedemonstreerd. Omdat voor officiële protesten toestemming van de autoriteiten nodig is, komen groepen demonstranten bijeen zonder kritiek op de regering. Ze beginnen bijvoorbeeld gelijktijdig te applaudisseren of laten ze hun mobiele telefoon afgaan. In augustus kondigde de regering een wet aan, die toestemming vereist voor openbare bijeenkomsten „waarbij op een specifiek tijdstip iets of niets gedaan wordt om een politieke mening te ventileren”. (AFP, AP)