Leek Amsterdam maar wat meer op Gdansk

Wethouder Carolien Gehrels is bang dat Amsterdam het Gdansk van Europa wordt als de bezuinigingen op de kunst zo doorgaan (NRC, 1 oktober). Dat mocht ze willen, want in Gdansk komt wel voor elkaar wat in onze hoofdstad niet lukt: vlotte aanleg van wegen en nieuwe infrastructuur, speelstad voor het EK voetbal in 2012 en een mooie en schone binnenstad. Die overigens is gebouwd door Nederlandse immigranten, rijk geworden in de graanhandel. Na de Tweede Wereldoorlog is Gdansk op voorbeeldige wijze gerestaureerd en de bewoners zijn zichtbaar trots op hun stad. Gdansk is bovendien havenstad, badplaats en economisch en cultureel centrum ineen – samen met de zustersteden Gdynia en Sopot. Kom daar maar eens om in onze hoofdstad die al jaren vooral bekendstaat als ongecontroleerde bouwput en het moet hebben van een bedenkelijk imago.

Armand Leenaers

Utrecht