Kweepeer gevuld met gehakt en kweepeer met karbonade

Met gehakt gevulde kweeperen

De kweeperen gaan voor dit gerecht in hun geheel in de oven. Dat kan van tevoren gedaan worden, dat maakt de maaltijd makkelijker te plannen.

Voor 4 personen: 2 flinke kweeperen, 1 ui, 1 el olie, 3 el pijnboompitten, 250 g lamsgehakt, 1 tl kaneel, 1 tl gemalen kruidnagel, ½ tl gemalen piment, ½ tl gemalen gedroogde peper.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was het eventuele dons van de kweeperen af en leg ze op een stukje bakpapier of aluminiumfolie. Bak ze tot ze zacht zijn. Dat zal tussen de één en anderhalf uur duren, het verschilt nogal per oven en per peer. Laat de peren afkoelen tot ze aanraakbaar zijn en snijd dan met een scherp mesje de klokhuizen eruit. Het geeft niet als de peer daarbij een beetje rommelig wordt. Snipper de ui en bak die op niet te hoog vuur in de olie. Als de ui zacht en lichtbruin wordt de pijnboompitten erbij doen. Nog even bakken. Dan het gas uit. Roer de specerijen erdoor en peper en zout. Werk dit geheel door het gehakt. Vul de uitgeholde kweeperen met het gehaktmengsel, druk het een beetje aan en bak de peren nog een klein half uurtje in de oven op 170 graden.

Maak erbij rijstpilaf met kekererwten: Was de rijst goed en kook die in drie keer zijn eigen volume aan kippen- of kalfsbouillon en een klontje boter gaar zonder te roeren. Spoel een blikje kekererwten goed af in een vergiet en roer de erwten door de rijst. Laat het geheel nog even staan.

Als groente: spinazie met paprika en rozijnen. Bak de paprika in een beetje olie, spinazie (of fijngesneden paksoi) erbij, bestrooi met peper en zout, roer er een handje rozijnen door.

Kweeperen met varkenskarbonade: 1 kweepeer, 1 glas rode wijn, 1 glas water, ½ steranijs, 2 kardemompeulen, 2 el suiker, 4 schouderkarbonades, boter, 2 el malaga of Madeira

Was de kweepeer zodat er geen dons meer op zit en halveer hem. Kook zachtjes in half om half water en rode wijn met de suiker en de specerijen. Ze zijn na ongeveer 30 minuten gaar. Haal ze uit het kooknat en laat ze afkoelen. Snijd de peren in plakken, zonder de klokhuizen. De schil kan eraan blijven. Bestrooi de karbonades met peper en zout. Laat de boter op middelhoog vuur smelten, doe de karbonades erbij als de boter lichtbruin is en bak ze aan beide zijden bruin. Zet het vuur lager en laat een kwartier stoven. Smelt een klontje boter in een andere koekenpan en bak daarin de weeën. Bestrooi ze met een beetje suiker en giet als alles begint te bruinen, de malaga of madeira erbij. Doe de peren met stoofvocht en al in de pan met de karbonades, laat de sappen zich vermengen en dien op. Smaakt goed met aardappelpuree en gestoomde spitskool.