Kort economie

Lagere kredietstatus Italië en Spanje

Rotterdam. Kredietbeoordelaar Fitch heeft vrijdag nabeurs de kredietstatus van Italië en Spanje verlaagd. Bij Italië verlaagde het bureau de beoordeling met een stap van AA- naar A+. Spanje ging van AA+ naar AA-, een verlaging van twee stappen. Bij beide landen wijst het beoordelingsbureau op de eurocrisis, de staatsschulden van de landen en de slechte economische vooruitzichten voor de twee landen in Zuid-Europa. (NRC)

Banengroei Amerika september hoger

Rotterdam. Het aantal banen in de Verenigde Staten is in september meer dan verwacht gestegen. Het aantal banen steeg in september met 103.000. Er was gerekend op een toename met zo’n 60.000 banen. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid die vrijdag werden gepubliceerd. Het werkloosheidspercentage bleef in september stabiel op 9,1 procent, conform de gemiddelde verwachting van geraadpleegde economen. (Novum)

EU akkoord overname Skype door Microsoft

Rotterdam. De Europese Commissie heeft vrijdag ingestemd met de voorgenomen overname van de internetbeldienst Skype door Microsoft. Volgens de Europese Commissie zorgt de deal niet voor een beperking van de concurrentie in Europa. Met de overname is een bedrag van 8,5 miljard dollar (6,4 mld euro) gemoeid. De goedkeuring lijkt de laatste stap te zijn in het overnameproces. In Amerika is de overname ook goedgekeurd. (Novum)