Koninklijke prijzen vrije schilderkunst uitgereikt

Koningin Beatrix heeft de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst 2011 gisteren uitgereikt aan Marie Civikov, Omar Koubaa, Katja Mater en Navid Nour. Bij de uitreiking gisteren in het Paleis op de Dam in Amsterdam, bracht de koningin in herinnering dat de prijs zijn ontstaan dankt aan een kunstbezuiniging: toen het kabinet in 1871 besloot de subsidie aan de Franse opera in Den Haag in te trekken, besloot koning Willem III eveneens af te zien van zijn jaarlijkse bijdrage en de 20.000 gulden daarvan te besteden aan een nieuwe prijs voor de schilderkunst.

De huidige prijs wordt elk jaar uitgereikt aan kunstenaars jonger dan 35 jaar. Er waren dit jaar 208 inzendingen. In een tijd waarin internet steeds meer snelheid brengt, aldus de vorstin, biedt de kunst een uitweg uit ,,vluchtigheid'' en een ,,mogelijkheid tot maatschappelijke reflectie.”

In het juryrapport worden vooral de schilderijen van Marie Civikov geroemd, waarop sexy vrouwenfiguren zich op een tank hebben gevleid. Het juryrapport noemt deze afbeelding een treffende illustratie van een uitspraak van de kunstenaar zelf: ,,Een dissonant, daar houden ze niet van in Barbieland.

Alle genomineerde inzendingen zijn tot nog tot 30 oktober te bezichtigen in het Koninklijk Paleis te Amsterdam.