Kasteel Ophemert is zo groot - en je mag overal komen - dat je soms verdwaalt

Logeren ‘op een kasteel’ is nog mooier dan in de folder staat: tenminste als je naar Kasteel Ophemert in de Betuwe gaat. Bij aankomst al staan er tien oldtimers onder de bomen op de parkeerplaats – al bleek het alleen een rally met het kasteel als tussenstop. Dan de ophaalbrug, de zonnige terrassen, de marmeren wenteltrap, prachtige originele schilderijen aan de wand van De van Haeftenkamer.

Arthur en Alexandra van Dedem-Tielkemeijer kochten Ophemert in oktober 2009 in erfpacht en begonnen er een B&B met zwembad en binnenkort een tennisbaan. Nog steeds wordt er aan het kasteel opgeknapt. Er zitten nog oude naambordjes op de deuren van de logeerkamers, die worden pas verwijderd als de volgende verflaag aan de beurt is. Een van de kamers, de Amsterdamse Schoolkamer, zou de perfecte kamer zijn voor een writer in residence (w.i.r.) omdat hij groot is, het bed nauwelijks zichtbaar en een goede schrijftafel voor het raam met uitzicht op de tuin. Helaas, ik ben geen schrijver en ik heb al een huis.

Het kasteel is zo groot – en je mag overal komen – dat je soms verdwaalt of geheel onverwacht een groepje mannen in de bibliotheek op de high tea treft. Of een rallyrijdster op ‘onze’ wc.

Alexandra toont zich de perfecte kasteelvrouwe en heeft alles onder controle. Logisch, zou je zeggen maar dat is in het geval van Alexandra niet vanzelfsprekend. Deze kunsthistorica had haar eigen galerie in Olst, verhuisde samen met haar man en kinderen naar Ophemert en begon daar van de ene op de andere dag een hotel. Een droom die in vervulling ging? „Nee helemaal niet”, zegt zij schaterend, „maar wel die van mijn man.” De gasten stromen de ontbijtzaal (jachtkamer) binnen, met Belgische jachttrofeeën aan de muur. Het gesprek gaat over de nachtbrakers, de regen die die nacht kletterde in de slotgracht maar vooral over de matrassen: eigenlijk iedereen heeft lekkerder geslapen dan thuis.

Bijzonderheden

Kasteel Ophemert is een B&B met 8 kamers maar verzorgt ook trouwfeesten, familiereünies en zakelijke bijeenkomsten.

Locatie

Dreef 2, 4061 BL Ophemert kasteelophemert.nl

+31 (0)6 16 210 410

Prijs per persoon

60 euro, incl ontbijt. De w.i.r betaalt minder.

Margot Poll

    • Margot Poll