Huilende Tamil vraagt vrijheid

Van terrorisme verdachte Tamils die hevig wenend het laatste woord voeren. Dat was het beeld aan het eind van een megaproces voor de Haagse rechtbank waar vijf Nederlandse Tamils terechtstaan omdat ze bezig zouden zijn geweest de militaire strijd op Sri Lanka te organiseren. Het slotpleidooi was zo verdrietig dat zelfs een Tamil-tolk, overmand door tranen, zijn werk moest staken.

De hechte gemeenschap van zo‘n tienduizend Tamils in Nederland wordt volgens justitie al jarenlang door enige tientallen Tamil tijgers gedwongen de militaire strijd voor een onafhankelijk thuisland te steunen. Tegen de hoofdverdachten werden vorige week straffen geëist tussen de 10 en 16 jaar.

Dat is buiten elke proportie, betoogden de verdachten. Ze vinden dat justitie de Tamils in Nederland onnodig criminaliseert en ten onrechte geen oog heeft voor de misdaden die hun tegenstander, de overheid op Sri Lanka, pleegt tegen de Tamils. „Het Nederlandse volk heeft ons altijd met open armen ontvangen en nu opeens zijn wij terroristen”, zei Lingaratnam T.

Justitie zou een hetze voeren tegen de Tamils. Het OM heeft bijvoorbeeld gemeenten gewaarschuwd voor de 21 Tamilscholen in Nederland. „Anders dan justitie suggereert, zijn dit geen haatpaleizen waar tere kinderzielen worden geïndoctrineerd'', aldus advocate S. Jap-A-Joe.

De advocaten vroegen vrijspraak voor alle verdachten. De rechtbank wijst 21 oktober vonnis.