Hollywoodsyndroom

Professor Harald Merkelbach stelt in zijn column onder de titel ‘Syndroom van Hollywood’ (Wetenschapsbijlage, 17 & 18 september) slordig onderzoek en voortijdige publicatie aan de kaak. Zelf is hij op een punt ook nogal slordig in zijn argumentatie.

Waarom zou aan een patiënt met tijdelijk geheugenverlies de naam van de echtgenoot moeten worden verteld? Volgens de onderzoekers werd informatie van de vorige dag gewist; althans in deze column staat nergens dat het totale verleden verloren zou zijn gegaan.

Als overnight amnesia zou bestaan zou het verwantschap vertonen met aandoeningen die worden aangeduid als transient global amnesia en transient epileptic amnesia. De diagnosticus die dit vermoedt, begint met de vraag: ‘hoe heet uw echtgenoot?’, wat de patiënt vrijwel altijd nog blijkt te weten.

Tot zover de eerste drie alinea’s. Pas daarna maakt Merkelbach in een consistent betoog gehakt van het ‘nieuwe syndroom’.

J.H. Wessel

Haarlem

    • J.H. Wessel