Hij: 'Ik betaal me scheel'

John Thoonsen en Hanneke Hammes zijn 20 jaar samen, waarvan 11 jaar getrouwd. Hun tweelingdochters zijn 8 jaar. Hard werken en hoge vaste lasten zijn het lot van een huisarts. Niet eerlijk, vinden ze, dat de overheid fors wil korten op zijn huisartsensalaris.

John en Hanneke gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Bemmel voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad
John en Hanneke gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Bemmel voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

John Thoonsen (50), huisarts (vrijgevestigd):

„De vaste lasten van een huisarts zijn enorm hoog. Zo ben ik aangesloten bij een duur, maar verplicht, pensioenfonds. Ik betaal me er scheel voor, maar krijg er straks wel veel voor terug. Als ik met pensioen ga, hoef ik al die dure premies niet meer te betalen. Tenminste, als ik dan nog leef, want huisartsen leven gemiddeld minder lang. Het is een erg stressvol beroep: als je een fout maakt, draag je dat lang met je mee. Veel langer dan de dingen die je wel goed doet. Bovendien gaan artsen niet snel naar een arts toe als ze iets mankeren.

„Ik sta vol achter de staking van afgelopen donderdag. Per huisarts moeten we van minister Schippers per jaar 20.000 euro inleveren. En dat terwijl de praktijkkosten blijven stijgen. Natuurlijk, we zijn artsen, we verdienen goed, maar zoveel inleveren op je inkomen vind ik wel erg fors. Bovendien wordt het zo veel moeilijker om de zorg in de eerste lijn te houden.

„Hanneke en ik wilden graag terugkeren naar de stad. Ons huis heeft drie jaar te koop gestaan, we zijn met de prijs gezakt tot onder het bedrag waarvoor we het ooit kochten. En nog lukte het niet. Het werd vervelend, want als je eigenlijk wilt verhuizen, ga je ook niet echt settelen. Daarom besloten we vorig jaar om toch hier te blijven. Dat voelt goed, wat mij betreft blijven we hier tot mijn pensioen. We zijn begonnen aan een flinke verbouwing waarvoor we 70.000 euro hebben geleend van de bank. De rest – nog eens 30.000 euro – stond nog op onze spaarrekening: het restant van de opbrengst van ons vorige huis. Voor de aankleding hebben we geen geld meer, maar dat geeft niet. Sparen moet iedereen.”