Hiddink ronselt overal allochtone Turken

De Nederlandse bondscoach van Turkije, Guus Hiddink, scout jonge Turkse voetballers om ze over te halen voor hun eigen land te spelen, en niet voor het land waar ze wonen of geboren zijn. „We zoeken Turkse spelers in West-Europa, Nederland en Duitsland”, zegt Hiddink tegen deze krant. Hij zegt daarom veel meer tijd door te brengen op zijn kantoren in Amsterdam en Keulen dan in Istanbul.

Volgens Hiddinks assistent Pierre van Hooijdonk zijn de spelers die uit andere Europese landen komen „mentaal harder en beter getraind” dan spelers van Turkse clubs. In Duitsland zoekt hij met Hiddink heel gericht naar spelers onder de 21, omdat allochtonen in Duitsland vanaf die leeftijd geen twee paspoorten mogen dragen en moeten kiezen voor hun nationaliteit. „Het is lastig juist die spelers over te halen, omdat we ze op die leeftijd nog geen plek in het nationale team kunnen aanbieden, hooguit uitzicht op een basisplaats”, aldus Van Hooijdonk.

Het ronselen van getalenteerde Duits-Turkse voetballers voor het Turkse elftal roept in Duitsland gemengde gevoelens op. Het fenomeen zorgt steevast voor levendig debat, zeker voor EK’s of WK’s. Hiddink is niet de eerste coach die inspeelt op gevoelens van identiteit en loyaliteit bij voetballers die in Duitsland zijn geboren maar Turkse wortels hebben. Hij is wel de eerste die het consequent doet en de spelers met twee nationaliteiten persoonlijk benadert. De Marokkaanse bond doet intussen met de Nederlandse trainer Pim Verbeek hetzelfde.

Interview Guus Hiddink: Economie/Sport: pagina 22 en 23