Herman zwierf door de stad

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Herman Wals (58), senior projectmanager bij de gemeente Haarlem, zat in de zomer van 1971 als achttienjarige student aan de rand van De Grote Vijver in het Amsterdamse Vondelpark.

„Het zou mijn eerste jaar politicologie worden. Ik zat op kamers in studentenflat De Zilverberg in Amsterdam-Noord. Vanaf mijn dertiende woonde ik in het katholieke jongenshuis De Brink in de De Lairessestraat; ik was dus al zelfstandig. Het Vondelpark was bekend terrein; jarenlang was vooral ’s zomers het park onze huiskamer. We voetbalden op de Picassoweide, waarna we hippies gingen kijken, die met slaapzakken in het park bivakkeerden. Mijn studiekeuze kwam door het voorgaande jaar: de zomer van 1970, het jaar van de politieke Kabouterbeweging en van Oranje Vrijstaat. Ik werd gegrepen door de sfeer, de wilde plannen. Ik was betrokken bij stichting U Vrij, maakte een doodskist om het Amsterdamse woningbeleid ten grave te dragen en werd opgepakt bij een demonstratie. Iedereen werd serieus genomen. Zelfs als ik als 17-jarige hbs-scholier iets zei, luisterde men. Politicologie moest voor verdieping zorgen. Maar het betekende vooral Karl Marx lezen. De verdinglijking van de mens enzo; slaapverwekkend vond ik dat. Maar die zomer wist ik daar nog niets van. Ik zwierf vooral door de stad, dat was vrijheid. En soms zwierf een goede vriendin, Joke Bokma, met mij mee. Zij had altijd een fototoestel bij zich; haar vader was fotograaf. Soms mocht ik figureren. Dan zag zij de foto al voor zich en vroeg mij te poseren. Dat was ook bij deze. Ik zag alleen een oude gitaar, zij zag het pakkende beeld. Mijn lange haren pasten bij de tijd en bij de drang tot veranderen. Vanaf de jaren 80 heb ik voor D66 in verschillende deelraden, in Zuid en Noord, gezeten en zodoende mee het beleid van Amsterdam bepaald. Mijn interesse de stad vorm te geven is alleen maar gegroeid. Een streven dat ik die zomer in 1971 ook al had. Maar als ik toen had geweten welke kant het op zou gaan, was ik lekker in Delft weg- en waterbouw gaan studeren.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com